Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Pierre Van Dormael/Octurn - 'North Country Suite' (W.E.R.F., 2007)

Zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van Van Dormaels composities, maar hij heeft het natuurlijk ook wel getroffen met de interpreten en vertolkers van Octurn. Deze succesvolle Belgische formatie blijkt hier immers een rijke voedingsbodem, waarin Van Dormaels sterke composities tot wasdom kunnen komen.

Melodieus, groovy en funky stukken worden hier in alle vrijheid onder handen genomen, gepolijst en in een pakkende context gegoten. Pierre Van Dormael is een gitarist met ballen. Niet macho, maar wel met een stevig geluid, zonder poespas of effectbejag. En wel met diepgang, verzorgd en creatief spel.

Fabian Fiorini (piano) en Jozef Dumoulin (Fender Rhodes) zijn beiden van belang en beeldbepalend. In hoge mate eigentijds is het idioom waarin gespeeld wordt, en al is de muziek melodieus, het betekent niet dat het hapklare kost is. Spannende muziek is het wel. Chander Sardjoe (drums) zorgt met Jean-Luc Lehr (elektrische bas) en Christophe Minck (elektrische en akoestische bas), voor een steady ritmebasis. Iets minder expliciet, maar onontbeerlijk voor harmonisatie en kleuring, zijn Bo van der Werf (baritonsaxofoon) en Guillaume Orti (alt- en C-melody saxofoon).

Wat opvalt is de grote ritmische en harmonische verscheidenheid en het feit dat na elke hoek of bocht weer nieuwe verrassingen opdoemen. Zoals schurende dissonante riffs die organisch overgaan in een gitaarimprovisatie of saxlijn. Trompettist Laurent Blondiau trekt alle oren in zijn richting in het weemoedige 'All Places' en zo zijn er voldoende grote en kleine muzikale parels te vinden op deze cd.

Pierre van Dormael en Octurn zijn erin geslaagd van 'North Country Suite' een consistente harmonische eenheid te maken en de 15 stukken onder een allesomvattende spanningsboog te houden, waarbij de prominente solistische bijdragen van Van Dormael als aangenaam bindmiddel fungeren.

(Cees van de Ven, 2.8.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.