Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


North Sea Jazz

North Sea Jazz impressies: Roberta Gambarini Quartet
zaterdag 14 juli 2007, Ahoy, Rotterdam

Vorig jaar stond Roberta Gambarini in tijdens het North Sea Jazz Festival in dezelfde zaal (Darling) op het podium met George Mraz op bas, Willie Jones III op drums en de toen 87-jarige Hank Jones (geboren 31 juli 1918) aan de vleugel. Ook dit jaar staat het Hank Jones/Roberta Gambarini Quartet geprogrammeerd. Voor de zekerheid stond in de timetable al een extra pianist, Tamir Hendelman, vermeld. En inderdaad: vanwege gezondheidsredenen – "niets ernstigs", wordt er benadrukt – is Jones de vlucht naar Europa ontraden.

Roberta is inmiddels al enige jaren een regelmatig terugkerende gast op het North Sea Jazz Festival. Dit jaar verblijft ze zelfs al eerder in North Sea Jazz-sferen als optredend gast aan boord van het cruiseschip MS Rotterdam, samen met onder anderen Marcus Miller, Dee Dee Bridgewater en Roy Hargrove. Voor Gambarini lijkt 2007 het jaar van de erkenning en de doorbraak te worden. De Jazz Journalists Association heeft Roberta met genomineerden Cassandra Wilson, Diana Krall, Dianne Reeves, Nancy Wilson en Tierney Sutton uitgeroepen tot 2007's Female Vocalist of the Year.

De afwezigheid van Hank Jones wordt goed gecompenseerd. Om te beginnen met het geluid. Het is mij tijdens het afgelopen festival opgevallen dat we niet te vaak getrakteerd worden op een mooi evenwichtig geluid. Dreunende rondzingende en irritant dominerende bassen waren helaas vaak ons deel. Voorafgaande aan dit concert loopt manager en producer Larry Clothier het geluid na; hij stelt voor ieder instrument het niveau af en blijft ook bij de knoppen staan. Deze aandacht komt ongetwijfeld het geluid voor publiek en muzikanten te goede.

De in New York wonende Italiaanse jazzvocaliste put uit een uitgebreid repertoire van standards. Gambarini brengt met haar heldere stem veel werk van Ellington. Als speciale gast wordt trompettist Roy Hargrove ten tonele gevoerd, die ook later zijn vocale inbreng zal leveren. Vervolgens voegt bijna onherkenbaar en min of meer incognito verborgen onder een hoedje Dee Dee Bridgewater zich bij het gezelschap. Dit levert een paar mooie duetten en plaatjes op. Door het ogenschijnlijk niet geregisseerde intermezzo met Bridgewater verliest Roberta haar tijdsbesef en kondigt 20 minuten voor het eind het laatste nummer aan. De fout herstellend komt het kwartet terug voor een toegift van een half uur. Roy Hargrove heeft het podium verlaten, maar al scattend laat Roberta Gambarini de trompet nog eens klinken, zoals alleen zij dat kan.

Wie Roberta Gambarini dit jaar nog eens wil zien en horen kan dat doen in Newport, Los Angeles, Seattle, het Ibiza Jazz Festival, het Duke Ellington Jazz Festival, The Blue Note in New York, Toronto, Moskou én haar favoriete jazzclub Porgy en Bess in Terneuzen. De datum van het laatstgenoemde concert is nog niet bekend, maar houd de
agenda in de gaten!

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert.

(Eddy Westveer, 5.8.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.