Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Dutch Swing College Band - '1955' (Timeless/Lake, 2007)
Opname: 1955

Halverwege de jaren vijftig gold de Dutch Swing College Band, onder aanvoering van klarinettist/sopraansaxofonist Peter Schilperoort, als de absolute top van de Europese oudestijlrevival. Niet alleen in eigen land, maar ook in buitenlanden als Denemarken, Duitsland en Engeland, die zelf toch ook beschikten over orkesten met grote reputatie.

De onweerlegbare kwaliteit van de DSCB van die tijd wordt (weer eens) aangetoond met de release van de live-opnamen die werden gemaakt in het Kurhaus in september 1955, het afscheid van Schilperoort. Vanaf de tune ('Way Down Yonder In New Orleans') tot en met het slotnummer 'Steamboat Stomp' is sprake van superieur swingende, virtuoze jazz. De heren wisselen geregeld van instrument, waardoor het afwisselend en spannend blijft, en behalve de klarinetten van Schilperoort en Dim Kesber staat er ineens ook nog een derde klarinet in de frontlijn: opvolger Jan Morks.

Commentator Mike Durham is terecht lyrisch. En (even terecht) iets minder euforisch over de vijf toegevoegde studiotracks, met zangeres Neva Raphaelo: daar wordt het heilige vuur van het podium gemist.

Deze recensie was eerder te lezen in HVT Magazine.

(Anoniem, 8.8.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.