Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
DuoDuo – 'We See' (eigen beheer, 2007)

DuoDuo noemen zij zich, twee musici die voornamelijk in het Amsterdamse circuit actief zijn: contrabassist Andreas Metzler en gitarist Florian Hierdeis.

Er is wel eens geschreven dat zij jazzmuziek op een spontane manier spelen. En inderdaad houdt hun stijl van spelen het midden tussen traditionele jazz en moderne interplay. Het is maar hoe je het ervaart natuurlijk. In ieder geval spelen zij mainstream jazz zonder dat de standards als oudbakken overkomen. Het tegenovergestelde is eerder het geval: hun spel is fris, ongepolijst en gelukkig zonder veel opsmuk.

'Wee See' opent met Sonny Rollins' 'No Moe', waarbij Andreas Metzler start met de themamelodie, die met mooie dubbelklanken wordt ingevuld, overgaand in solistisch werk van Florian Hierdeist, uiteraard met vloeiende baslijnen ondersteund.

Het overnemen van het solistische spel door de ander hapert in diverse stukken af en toe licht, maar wordt toch meestal behendig opgelost. Leuk is te constateren dat Metzler zich in het openingsstuk een bekwaam strijkende bassist toont, via een bijzondere en aansprekende solo. 'Everything Happens To Me', gevolgd door 'I Remember You' en 'My Romance'; inderdaad stuk voor stuk standards, maar deze worden subtiel en origineel ingekleurd.

Een hoogtepunt vormt Ornette Colemans 'Turnaround'; dit komt in een volledig nieuwe interpretatie overtuigend over het voetlicht. Via 'Body And Soul' komt de luisteraar bij het titelstuk van dit album, 'We See', indertijd geschreven door Thelonious Monk. Met dynamisch solospel wordt deze debuutplaat van dit DuoDuo afgesloten, een tweetal waarvan wij ongetwijfeld meer zullen vernemen.

'We See' is dan ook een kanjer van een album, verfrissend volgespeeld met uitsluitend twee snaarinstrumenten door twee jeugdige musici, en biedt veel plezierig luistermateriaal.

Meer weten?
 • Op de website van Florian Hierdeis kun muziek beluisteren van DuoDuo.
 • Naast zijn duo-activiteiten treedt Andreas Metzler ook op met zijn New Solution Quartet, waarmee hij
      niet zo lang geleden een eerste album uitbracht. Lees hier een recensie van hun concert in De Badcuyp
      in Amsterdam.

  (Rolf Polak, 28.8.07) - - [naar boven]


  Lees verder in het archief...


 • Menupagina's:

  Redactieadres:

  Hoekstraat 1 B17
  3910 Neerpelt
  België
  (0032) 11747180
  (0032) 498788554

  Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
  Mail de redactie.