Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
William Gagliardi - 'Memories Of Tomorrow' (CIMP, 2006)

Saxofonist Bill Gagliardi heeft met dit kwintet een sterke band neergezet én een prima album gemaakt. John Carlson speelt trompet, Ken Wessel gitaar, Dave Hofstra bas en Lou Grassi drums, of anders gezegd, het crème de la crème van de freejazz-muzikanten.

Het lange openingsnummer 'Coup d'Etat Follies' is een lang slingerend nummer waar je eigenlijk weinig herkenningspunten in hebt, maar dat toch zeer georganiseerd en gestructureerd overkomt. Het zeer lichte gitaarspel van Ken Wessel werkt in op het geheel als room in de soep. 'Let's Play' is een iets vrolijker stuk, licht boppend, met sterke solo's.

Het mooiste nummer op de cd is echter de titelsong 'Memories Of Tomorrow', dat kalm start met licht arpeggio spel van Wessel op gitaar, ondersteund door gestreken bas, en met werkelijk prachtig vrij samenspel van het thema door sax en trompet. Unisono, maar net niet. Free jazz wordt slechts door een handjevol mensen gewaardeerd, maar een song als deze is dermate sterk dat ze zelfs door een klassiek symfonisch orkest of bigband zonder enig probleem zou kunnen worden opgevoerd. De niet-freejazzliefhebbers weten niet wat ze missen.

'The Key To The Gates' moet hier bijna niet voor onderdoen: ongelooflijk mooi, met alle muzikanten in topvorm, en opnieuw zorgt de gitaar van Wessel voor de nuance, de inkleuring, tokkelend, glijdend. Maar ook de sax en de gedempte trompet zijn verbluffend, gevoelig, droevig. Echt, de niet-freejazzers weten niet wat ze missen...

(Stef Gijssels, 24.7.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.