Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Tutu Puoane - 'Song' (Saphrane, 2007)

Tutu Puoane, haar naam klinkt als een scat, maar haar debuut-cd 'Song' klinkt als een klok! Wie nog niet overtuigd was van haar vocale kwaliteiten heeft met deze cd een overtuigend bewijs. Haar stem klinkt jong, maar haar tekstbeleving is volwassen.

Het betreft hier een met zorg samengestelde en afwisselende cd, met stukken die klinken als maatwerk voor haar. Naast de vaste begeleiders Ewout Pierreux (piano), Guus Bakker (bas) en Jasper van Hulten (drums) werkten mee: Bert Joris (trompet), Mete Erker, (tenorsax) en Geert Hellings (gitaar). Samen met echtgenoot Pierrieux schreven zij ook de arrangementen.

Met een swingend en jubelend 'Just About Everything' als opener is hier meteen de toon gezet en weet je wat je voor verrassends verwachten kunt. Ga er maar aanstaan om het tot op de draad versleten 'You Are My Sunshine' zoveel nieuw leven in te blazen dat het een herboren eigen interpretatie wordt, die niemand onberoerd laat. Net als in 'For The Time Being' is ook hier een prominente rol weggelegd voor Bert Joris, die het componeerde. In 'Mango Picker' zingt Tutu Puoane meerstemmig. Een mooi stukje opnamewerk van producer Frits Bayens, de eindverantwoordelijke voor deze geslaagde registratie.

Puoane mag zich overigens wel gelukkig prijzen met haar meer dan voortreffelijke sidemen. Het is verbazingwekkend te horen welk een belangwekkende progressie pianist Ewout Pierrieux doormaakt, en het einde lijkt nog niet in zicht. Deze bescheiden pianist zal jazzminnend Belgiƫ snel in het hart sluiten!

Maar ook Guus Bakker en Jasper van Hulten laten hun betrokkenheid en vakmanschap horen en completeren mooi Tutu's 'broederschap'. Bakker soleert onontkoombaar fraai in Jeroen van Vliets compositie annex titelsong 'Song', met tekst van Winstone. In Mitchels 'A Case Of You' pakt Puoane je bij de keel. Een intiem duet met Guus Bakker en een doorleefde interpretatie rond de thema's liefde, verbondenheid en emotie.

Het is een vreemd en nauwelijks onder woorden te brengen gevoel: in alles wat Puoane zingt weerklinkt haar sterke verbondenheid met en warme sympathie voor haar homeland Zuid-Afrika. Met het laatste stuk 'Ke A Go Leboga' (= Thank you there is no one like you) is de boog af. Een pakkend tutti 'slotwoord' van dit eerste veelbelovende Tutu Puoane-hoofdstuk op cd. We zien nu al weer uit naar het vervolg.

(Cees van de Ven, 18.7.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.