Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


North Sea Jazz

North Sea Jazz impressies: E.S.T.
vrijdag 13 juli 2007, Ahoy, Rotterdam

Uit wat ik van het Zweedse E.S.T. (voorheen het Esbjörn Svensson Trio) hoorde en las moest ik opmaken dat we hier de Grote Blanke Hoop van de improvisatiemuziek bij de kladden hadden. Wel, mijn eerste impressie in de Congozaal was: hé, Jacques Loussier is weer helemaal terug. Het trio speelde een soort fuga met een viervoudig versnelling in de linkerhand van de pianist. Drummer Magnus Öström halveerde dat tempo, zodat hij met Mach 2 speelde, zeg maar. Vervolgens nam bassist Dan Berglund het oorspronkelijke pianotempo over en kon Svensson zich weer aan 'normale' zaken wijden.

Wanneer je een gestreken bas ook nog elektronisch gaat vervormen kun je specifieke sferen oproepen. Op die momenten kreeg de muziek iets vaag vertrouwds. Haast een soort ECM-gevoel, met winden die romantisch, maar ook wat koeltjes, om de rotsen waaiden.

Liedjes in gangbare structuren speelt dit trio niet. Het materiaal krijgt vorm via de dynamische variaties van met name de leider. Hij werkt veel met herhalingen, wat de associatie met Steve Reich aan die met Loussier toevoegt. Maar misschien kun je deze groep nog het best karakteriseren als een soort Keith Jarrett-met-ballen. En zonder gekreun.

(Eddy Determeyer, 21.7.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.