Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


North Sea Jazz

North Sea Jazz impressies: Charles Tolliver Big Band
vrijdag 13 juli 2007, Ahoy, Rotterdam

Voor de festivalorganisatie was het een even gedurfde als geniale zet om de avontuurlijke bigband van Charles Tolliver als openingsact in de Hudsonzaal te programmeren. De 65-jarige trompettist is, na de dood van de geestverwante pianist Andrew Hill eerder dit jaar, een van de laatste fossielen uit het spannende freejazz-tijdperk van de jaren zestig. Hoewel fossiel eigenlijk geen gepaste benaming is voor een springlevende man, die nog steeds zeer inventief en energiek improviseert op zijn instrument.

Tolliver maakte naam als trompettist en componist door in 1964-65 als lid van de band van zijn vriend Jackie McLean een aantal memorabele composities te vereeuwigen op platen voor het Blue Note-label, zoals 'Plight' (de weergaloze opener van het concert) en het bezwerende 'On The Nile', dat door de bigband een avant-gardistische, Stravinskiaanse uitvoering meekreeg. Zijn composities kennen sterke melodische cues, maar de veelgelaagde arrangementen vragen het uiterste van zijn muzikanten. Het zijn veelal extended, met free jazz doortrokken stukken, waarin de verschillende blazerssecties elkaar speels en avontuurlijk uitdagen en door elkaar heen lopen.

Zulke muziek vraagt natuurlijk wel om uitvoerders die van wanten weten. Welnu, de liefhebbers kwamen vrijdagavond niets tekort op dat gebied, want Tollivers bigband herbergde een surplus aan kwaliteit, zoals tenorsaxofonist Billy Harper, trompettist David Weiss en trombonist Stafford Hunter (om alle secties maar even te doorlopen). De arrangementen werden bovenal trefzeker en met relaxte hand in goede banen geleid door een gepokt en gemazelde ritmesectie: pianist Georges Cables, bassist Cecil McBee en drummer Victor Lewis combineren 192 jaar aan jazzervaring. Met name Lewis viel op met krachtig en opzwepend drumwerk, waarmee hij als een rots in de branding de boel vakkundig bij elkaar hield.

Een van de hoogtepunten van het concert was het suiteachtige 'Mournin’ Variations', dat startte met twee klarinetten en dwarsfluit, een intro dat zo leek te zijn weggelopen uit een stuk klassieke muziek. Daarna volgde een groovy middenstuk met solo's voor tenorsax, trompet en piano, alvorens het trio terugkeerde. Waarna het stuk spectaculair werd afgeloten door een hard hitting Lewis en een klaterende trompetsectie.

Kortom, een magnifiek concert. Het is dan ook volkomen terecht dat de labels Mosaic en Blue Note de handen ineen hebben geslagen en Tollivers fascinerende bigbandwerk hebben vastgelegd op de cd 'With Love'. Essentiële stuff, al was het maar om de afgekloven Monk-klassieker 'Round Midnight' weer eens verfrissend nieuw geïnterpreteerd te horen.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Cees van de Ven.

(Maarten van de Ven, 21.7.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.