Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Matt Lavelle Trio - 'Spiritual Power' (Silkheart, 2007)

Matt Lavelle is een multi-instrumentalist: hij speelt trompet, bugel en basklarinet. Dit is, denk ik, zijn eerste cd als een trio, en dat valt meer dan best mee. Hij wordt begeleid door veteranen Hilliard Green op bas en Mike Thompson op drums. Het gebrek aan een harmonisch instrument wordt meer dan goed gemaakt door de intensiteit van het samenspel.

Vanaf het eerste nummer 'Spiritual Power' is de toon gezet: een krachtig jagende en niet aflatende voortstuwende compositie, die meteen het beste uit de muzikanten haalt. Dit gaat verder in het tweede nummer, alleen is nu de trompet door basklarinet vervangen. Melodie is ver te zoeken, maar dat is duidelijk ook niet de bedoeling. Het met Spaans geschreeuw ondersteunde 'Si Se Puede', is een opzwepende, beukende, snokkende song met krachtig bas en drumwerk, en een hoog zwevende trompet. 'End Times' brengt een moment van rust na al die intensiteit: Green speelt ingetogen enkele minuten arco, wordt dan begeleid door Lavelle op basklarinet, die het initiatief overneemt en op het droeve thema verder improviseert.

Het mooiste stuk is 'I Will Have Love In My Life' dat begint met een drumsolo van Thompson, die evolueert in een 'melodieus' thema dat bluesy, maar free, teruggrijpt naar de roots van de jazz. Knap werk. De moeite voor wie houdt van open en onvoorspelbare muziek.

Beluister van deze cd het sfeervolle '
End Times' (dat hier overigens 'Darfur' heet).

Labels:

(Stef Gijssels, 3.7.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.