Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Joey Calderazzo - 'Amanecer' (Marsalis Music, 2007)

Tijdens de solotournee in 2006 stond het openingsnummer 'Midnight Voyage' steevast op de playlist van pianist Joey Calderazzo. De herinnering aan het concert dat A Jazz Experience in Rijkevorsel organiseerde, staat al wie toen aanwezig was nog helder voor de geest. Ook het tweede stuk op de plaat, 'Sea Glass' van Michael Brecker, stond toen op het programma. Die gevoelige ballade werd opgedragen aan de intussen overleden saxofonist/componist. 'Sea Glass' staat in schril contrast met het viriele openingsstuk waarin Calderazzo in een heerlijk ouderwetse stijl over de toetsen walst.

Het ritme gaat vervolgens opnieuw de hoogte in met het zelfgeschreven 'Toonay' om vervolgens bij het titelnummer aan te belanden. 'Amanecer' (of 'dageraad' in het Spaans) introduceert de Chileense vocalist Claudia Acuña. Haar zuivere, zachte stem verleidt Calderazzo tot enkele verfijnde, in zuiders licht badende, songs.

Eén van de absolute hoogtepunten van deze plaat is ongetwijfeld de geraffineerde versie van 'Waltz For Debbie' (Bill Evans), die wat ons betreft de perfecte symbiose vormt tussen het eigen solowerk en de samenwerking met la Acuña en, nog niet vernoemd, gitarist Romero Lubambo. Deze bij ons zo goed als onbekende Braziliaanse gitarist werkte onder meer met Diana Krall, Dianne Reeves en Herbie Mann. In 'The Lonely Swan' duelleert hij delicaat met de piano alvorens 'Lara' met zijn gitaarklanken naar een zomers strand te loodsen. Een zeer geslaagde ménage à trois. En warm aanbevolen.

(Dirk De Gezelle, 12.7.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.