Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Jan Verwey - 'You Must Believe In Spring' (Timeless, 1992)

Deze re-release uit 2006 bleef hier ten onrechte nog onbesproken. De opnamen werden in 1992 gemaakt met Jan Verwey (chromatische harmonica), Angelo Verploegen (flugelhorn), Jack van Poll (piano), Hein van de Geyn (bas) en John Engels (drums). Als je geen 'Toots' heet, maar toch mondharmonica speelt, heb je het niet makkelijk lijkt me. Maar schijn bedriegt en dat komt omdat Verwey altijd zichzelf is gebleven en qua speelstijl zijn eigen weg gaat. Dat is het eerste wat je opvalt bij het beluisteren van deze cd met bekende standards zoals 'Dolphin Dance', 'You Must Believe In Spring' en 'Nardis'.

Jan Verwey beheerst zijn instrument volkomen en zijn intonatie is fabelachtig exact en direct. Hij mijdt glissandi en heeft een gedegen techniek. In zijn improvisaties is hij onderhoudend en creatief, en hij swingt! 'Toots' zal tevreden zijn met Verweys hommage in 'One For Mr. T'.

Met zijn muzikale persoonlijkheid omringt hij zich met musici van hetzelfde kaliber. Alleen het unisono up-tempo huzarenstukje van Angelo Verploegen en Jan Verwey in '
Theme For Joke' zegt al genoeg. Of luister naar Hein van de Geyn en John Engels in Miles Davis' 'Nardis', dan weet je genoeg. Van grote schoonheid is het duet van Van de Geyn en Verwey in Gershwins 'But Not For Me'. En pianist Jack van Poll swingt de toetsen uit het klavier in 'Bouncing With Bud'.

Ook al heeft Jan Verwey tegenwoordig een functie bij de Concertzender, hopelijk rest hem voldoende tijd om zich op podia live te doen horen. Tot het moment dat we hem in een programmering tegenkomen, komen we met deze cd de tijd prima door.

(Cees van de Ven, 27.7.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.