Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Eberhard Weber - 'Stages Of A Long Journey' (ECM, 2007)
Opname: 2005

Wie ECM door de jaren heen heeft gevolgd, kent ongetwijfeld titels als 'The Colours Of Chloë', 'Silent Feet' en 'Yellow Fields'; drie composities (en tevens albumtitels) van bassist Eberhard Weber die nauw verbonden zijn met de jaren zeventig, én dus met de beginperiode van het platenlabel waarop de innovatieve opnames het levenslicht zagen. Naar aanleiding van zijn 65ste verjaardag kreeg Weber voor de twintigste editie van de Jazztage in zijn geboorteplaats Stuttgart de gelegenheid om aan de slag te gaan met het SWR Stuttgart Radio Symphony Orchestra onder leiding van Roland Kluttig.

De componist arrangeerde een aantal van zijn baanbrekende stukken voor een 80-koppig ensemble. Voor de uitvoeringen die plaatsvonden in maart 2005 deed hij een beroep op enkele compagnons de route. De concertopname waarvan we nu getuige kunnen zijn, wordt voor een belangrijk stuk meegekleurd door onder meer saxofonist Jan Garbarek, de pianisten Wolfgang Dauner en Rainer Brüninghaus (sinds jaren vast lid van de Jan Garbarek Group, maar ook de pianist met wie Weber sinds de eerste ECM-sessie in 1973 samenspeelde), vibrafonist Gary Burton en slagwerkster Marilyn Mazur.

'Stages Of A Long Journey' klinkt op alle vlakken bijzonder uitgebalanceerd. Deze productie is niet alleen een toegevoegde waarde voor de verzamelaars, maar richt de schijnwerpers op een musicus die zijn instrument in letterlijke zin heeft bevrijd en het geluid van de elektrische bas in de jazz heeft getransformeerd.

(Dirk De Gezelle, 21.7.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.