Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Dave Ballou - 'Insistence' (Steeplechase, 2007)

Dit is de tweede cd van Dave Ballou met een enkel bas en drum in begeleiding, een echt trompettrio, zoals er maar weinig worden gemaakt. Ballou is een klassetrompetist, met zeer ruime baggage en ervaring. Zo speelde hij onder anderen met Rabih Abou-Khalil, Kenny Werner, Tom Varner, Satoko Fujii.

Om een duo of trio te spelen moet je muzikaal en instrumentaal zeer sterk zijn: je bent niet alleen heel kwetsbaar - want elke fout wordt afgestraft - maar je moet de aandacht van de luisteraar ook vasthouden, en dat kan enkel door de muziek zelf, niet door variaties in arrangementen. Gelukkig is dit trio met Michael Formanek op bas en Randy Peterson op drums sterk genoeg om deze valkuilen te vermijden. Het trio brengt abstracte geïmproviseerde jazz, die het vooral moet hebben van het samenspel en de spontane gezamenlijke creatie.

De cd begint wat aarzelend, breekbaar soms, maar met het titelnummer 'Insistence', raakt de schwung erin - boppend zou ik het niet noemen, maar toch bijna - met een sterke bluesinslag in het spel van Ballou. 'Upon Reflection' is een traag meditatief stuk, met een weemoedige trompet, economisch ondersteund met accenten van bas en drums. 'Randy Starts' is niet alleen de titel, maar ik denk ook het enige vooraf afgesproken deel van de song: de drums geven de aanzet voor een lange vrije improvisatie.

Dit is muziek die aandacht vraagt, die niet meteen toegankelijk is in de zin dat ritme en melodie niet meteen aan de oppervlakte te horen zijn, maar door de kwaliteit van het spel wel een kloof dicht die tegenwoordig bij vele muzikanten gaapt: die tussen spelers en luisteraars. De drie muzikanten spelen met een warmte van klank en een directheid van benadering die meteen aanspreekt; Ballou heeft in die zin wat Dave Douglas in mijn ogen mist: warmte. Voor gevoelige luisteraars die houden van een inspanning.

(Stef Gijssels, 20.7.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgi├ź
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.