Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Brussels Jazz Orchestra & Royal Flemish Philharmonic - 'Dangerous Liaison' (Dom Music, 2006)

Het is al lang geen geheim meer dat Bert Joris een van Belgisch belangrijkste componisten is van dit moment. Daarbij is hij een begenadigd instrumentalist op trompet en flugelhorn. Op deze cd horen we hoe hij grenzen slecht tussen symfonieorkest en bigband. 'Weg met de hokjesgeest, op naar een geslaagde versmelting van uitgeschreven composities, jazz en improvisaties' is hier het motto.

Na een Smetena-like intro door het Royal Flemish Philharmonic laat Joris organisch het BJO aanschuiven en versmelten in het titelstuk 'Dangerous Liaison'. Af en toe hoor je een vleugje 'No More Blues' voorbijkomen in deze compositie, die prachtig de klankrijkdom van beide orkesten blootlegt en uitwerkt. In 'Anna' soleert Bert Joris veelzeggend en hoor je zijn sterk beeldend vermogen. Zijn instrumentatie en harmonische vormgeving maken dat ieder er zijn eigen voorstelling of situatie bij kan bedenken.

Het lukt Joris wonderwel dat ondanks het groot aantal musici en de instrumentale gelaagdheid van de muziek alles toch doorzichtig blijft. Na het mooi gespeelde intro van Natalie Loriers in 'Between Hope And Dispair' brengt Joris als een hedendaagse Shostakovich het dispair tot klinken. 'Alone At Last' is een ballad met eenzelfde loomheid en relaxte sfeer als Neal Hefti's befaamde 'Li'l Darlin', maar nu met de verenigde klankmogelijkheden van beide orkesten en sterke improvisaties van Bert Joris en altist Dieter Limbourg.

Overigens zijn alle solistische bijdragen op deze cd bij Frank Vaganées BJO in goede handen. Het totaal staat onder leiding van Daniele Callegari. Deze cd bewijst dat met talent, de juiste muzikale ingrediënten en het geloof dat 1 en 1 meer kan worden dan 2 zeer wel mogelijk is, hoe verschillend de basisprincipes ook mogen zijn. Terecht ontving men voor deze opnamen in februari van dit jaar de Vlaamse Cultuur Prijs in de categorie Muziek.

(Cees van de Ven, 23.7.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.