Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Advanced Warning - 'Lemon Juice' (SJW, 2006)
Opname: 2004

In de muziekindustrie noemen ze zo iemand wel eens a musician's musician: een musicus die vooral waardering geniet bij collega-musici, maar iets minder bij het (brede) publiek. Herbert Noord is zo iemand. Deze gedreven Hammondorganist, afkomstig van het Noordhollandse platteland, heeft al zoiets van tien cd's opgenomen maar het Nederlandse jazzpubliek koopt ze niet of nauwelijks. Terwijl we toch mogen spreken van een productie die niet alleen opvallend is in kwantiteit maar zeker ook in kwaliteit.

Noord beweegt zich in een traditie die haar oorsprong vindt in grote organisten als Jimmy Smith, Jack McDuff en Rhoda Scott, maar heeft daar wel (in tegenstelling tot - met alle respect - zijn Nederlandse collega Carlo de Wijs) een eigen draai aan gegeven. Dat komt zeker ook door de gestage samenwerking met de tenorsaxofonist Rinus Groeneveld, die we (met uitzondering van de enkele keren dat zijn rol is overgenomen door Fred Leeflang) ook steeds tegenkomen op Noords cd's - die overigens worden uitgebracht onder de groepsnaam Advanced Warning.

Het meest recente album in de reeks (die begint met 'Interstellar Sound Control' uit 1985) is 'Lemon Juice', opgenomen in 2004, met Rinus Groeneveld op tenorsaxofoon en fluit, Pierre van der Linden (ook een vaste waarde van Advanced Warning) op drums en Axe Noordanus op gitaar. Een interessante afwisseling van strak swingende bluesy funkjazz met ballads, preluderende sfeermuziek met latin accenten ('Organ Marimba') en orgelblues (al dan niet met smeuïge zang door Brenda van Kampen, die in twee stukken te horen is).

Groeneveld is in de meeste gevallen een pittige (redelijk traditionele) 'hard honker', maar laat in 'Rinus Has Left The Building' horen dat hij ook ingetogen kan spelen en dan over een heel mooie warme toon beschikt, een beetje à la Ben Webster. Gitarist Axe Noordanus (ook te horen in veelkleurige bands als D-Lusion en No Pictures) past zich hier goed aan aan het jazzy karakter van de muziek – zijn gitaar is alleen in de mix wat naar achteren gedrukt.

Klik
hier voor een impressie van 'Lemon Juice': beluister het nummer 'Raw Emotion'. Wie geïnteresseerd is (geraakt) in de muziek van Herbert Noord en Advanced Warning, kan zich melden via het mailadres sjw@xs4all.nl.

Deze recensie verscheen eerder in HVT Magazine.

Labels:

(Anoniem, 6.7.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.