Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Tom Beek - 'Live Under The Sun' (TomLaLa Records, 2007)

Dit album bevat vijf lange stukken, live opgenomen op twee locaties (Leiden en Amsterdam), door een kwintet onder aanvoering van Tom Beek (op tenorsaxofoon), met Martijn van Iterson (gitaar), Karel Boehlee (piano), Jeroen Vierdag (bas) en Marcel Serierse (drums), dezelfde basisformatie als op het album 'White And Blue' uit 2005 (toen deed er ook een aantal gasten mee).

De vijf spelen een interessant repertoire, met het beroemde 'Nefertiti' van Wayne Shorter en het nog beroemdere 'Naima' van John Coltrane, aangevuld met stukken van Beek zelf en een thema van Michiel Borstlap ('Ankara'). Een aangenaam ongehaaste aanpak, waarin de heren allemaal de ruimte krijgen om hun ideeën breed uit te werken.

Van Iterson maakt wederom indruk met zijn elegante lange melodielijnen, Beek zelf speelt met autoriteit, zeker in de lange onbegeleide introductie van 'Naima'. Interessant en spannend is vooral de episode aan het slot van 'Nefertiti' waarop de twee frontspelers zich begeven in een soort collectieve improvisatie. De finale ('Grand Central', ruim 16 minuten liefst) is ronduit zinderend.

Deze recensie verscheen eerder in HVT Magazine.

(Anoniem, 21.6.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.