Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Te weinig peper bij Nils Wogram's Root 70
zaterdag 9 juni 2007, SJU Jazzpodium, Utrecht

Root 70, het bandje van trombonist Nils Wogram met altist Hayden Chisholm, bassist Matt Penman en drummer Jochen Rückert, is momenteel bezig met een uitgebreide tournee en deed dan ook eenmalig Nederland aan en dan wel in het SJU Jazzpodium te Utrecht. Waarom ook niet op belangrijke podia als het Bimhuis, het Tilburgse Paradox en Lantaarn/Venster in Rotterdam?

Enfin, het niet al te talrijke Utrechtse publiek heeft kennis genomen van zeer melodieuze dansante free swingmuziek. Dat allemaal geïnspireerd op Broadway-musicalsongs en oude swingstandards. Keurige themaatjes dus en even zo netjes gespeeld. Zowel Wogram als Chisholm hebben beiden op hun respectievelijke instrumenten een opvallend klassiek geluid. Ook hun soli getuigden van grote kennis van de klassieken. Met groot 'glijgemak' soleert Wogram geïnspireerd op de soepele speelwijze van Jay Jay Johnson. Voor Chisholm geldt dat hij erg goed heeft geluisterd naar Paul Desmond en Benny Carter.

De vergelijking gaat wat ver, maar het kwartet deed mij qua muziekopvatting sterk denken aan het roemruchte pianoloze kwartet van Mulligan met Chet Baker. Strakke eigen thema's, zowel unisono, als tweestemmig, als contrapunt uitgevoerd. Evenals in Mulligans kwartet spelen bassist en drummer in Root 70 een dienende rol. Een enkele solo, vooruit, dat is het dan. Neemt niet weg dat beide 'ritmedienaren' meer dan bekwaam functioneerden. In een voor de pauze Ellingtoniaanse ballade soleerde Hayden Chisholm sfeervol – in de geest van Johnny Hodges - en beheerst virtuoos.

Al met al was het concert een eerbetoon aan de jazz uit de vijftiger en zestiger jaren, maar dan wel hedendaags geïnterpreteerd. Jammer echter, dat er vooral intellectueel werd gesoleerd en het avontuurlijke en tegendraadse, dat zo kenmerkend is voor de vrije jazz, totaal werd genegeerd. Wogram en Chisholm hadden wel een pondje peper toegediend kunnen krijgen.

Klik hier voor Maarten Jan Rieders fotoverslag van dit concert.

(Jacques Los, 20.6.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.