Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Kollektief brengt gevarieerde selectie uit Breukers werk
Willem Breuker Kollektief & Denise Jannah, vrijdag 25 mei, Jazz Impuls, Theater De Leest, Waalwijk

Henk de Jonge - piano / Rob Verdurmen - drums / Arjen Gorter - bas / Andy Altenfelder - trompet / George Pancraz - trompet / Andy Bruce - trombone / Bernard Hunnekink - trombone & tuba / Maarten van Norden - tenorsax / Rutger van Otterloo - sopraan- & altsax / Esmée Olthuis - altsax / Denise Jannah - zang.

Voor mij wat nieuwe namen in het Willem Breuker Kollektief; allereerst is er Rutger van Otterloo die de muzikale partijen van de zieke Willem Breuker overneemt. De plaatsen van Hermine Deurloo en Boy Raaymakers zijn ingenomen door respectievelijk Esmée Olthuis en George Pancraz. Bernard Hunnekink fungeert als muzikaal leider. Het concert van deze avond is er één uit de serie Jazz Impuls dubbelconcerten en brengt een gevarieerd aanbod uit de gearrangeerde werken van Willem Breuker.

De samenwerking met de Nederlandse jazzdiva Denise Jannah dateert al van 2000 en leverde de cd 'Thirst!' op. Voor de pauze wordt een bonte mix van muziek gebracht van Kurt Weill, Charles Mingus en ook stukken uit de filmmuziek van 'Faust'. Breuker kocht enige tijd geleden de filmrechten van een stomme film en schreef daar de muziek bij. Het gehele twee uur durende filmmuziekstuk gaat tijdens het Prague Spring Music Festival op tweede Pinksterdag in première. Tijdens dit concert is er voldoende ruimte voor alle muzikanten om te soleren, maar de kenmerkende onvoorspelbaarheid en spontaniteit via vreemde noten en grappen en grollen blijven wat achterwege. Wellicht is de langdurige afwezigheid van de meester zelf daar debet aan. Denise Jannah doet haar entree in het laatste nummer van de eerste set met de Amerikaanse standard 'I Remember April'.

De tweede set wordt geopend met 'I Heard As If I Had No Ear' op tekst van Emily Dickinson. Vervolgens wordt de zeer spannende bewerking van Cole Porters 'Night And Day' en het monumentale 'My Ship' van Kurt Weill uitgevoerd. Na 'Faust Nr. 10' en Ornette Colemans 'Lonely Woman' is er tijd voor Caribische klanken met Waridikiri naar een gedicht van de Arubaanse Ernesto Rosenstand in een bewerking van Bernard Hunnekink, met een fraaie solo van Esmée Olthuis. Daarna vliegen we weer terug naar Nederland met 'Telkens Weer' op tekst van Friso Wiegersma en muziek van Ruud Bos, in een arrangement van Willem Breuker. Met 'My Resistance Is Low', een bewerking van Henk de Jong, wordt door Jannah samen met de vocale inbreng van leden van het Kollektief op een waardige Breukeriaanse wijze het concert afgesloten.

Klik
hier voor een fotoverslag van dit concert.

Meer weten?
 • Klik hier voor meer informatie over Breukers muziek bij 'Faust'.

  (Eddy Westveer, 4.6.07) - - [naar boven]


  Lees verder in het archief...


 • Menupagina's:

  Redactieadres:

  Hoekstraat 1 B17
  3910 Neerpelt
  België
  (0032) 11747180
  (0032) 498788554

  Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
  Mail de redactie.