Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Gianluigi Trovesi - 'Vaghissimo Ritratto' (ECM, 2007)

De Italiaanse rietblazer Gianluigi Trovesi is allang geen onbekende meer in ons land. Nog niet zo lang geleden viel hem internationaal grote bijval te beurt voor zijn project 'Round About Weill' met accordeonist Gianni Coscia. Samen met Umberto Petrin (piano) en Fulvio Maras (percussie, elektronica) vormt Trovesi een spitsvondig triumviraat, met de maestro zelf op altklarinet.

Het basismateriaal voor 'Vaghissimo Ritratto' gaat deels terug naar de vijftiende en zestiende eeuw, met werk van componisten als Josquin Desprez, Orlando di Lasso, Luca Marenzio en Claudio Monteverdi. Maar het trio springt ook vrolijk van de Renaissance naar de twintigste eeuw, met interpretaties van Luigi Tenco ('Angela') en Jacques Brel ('Amsterdam').

Deze eersteklas improvisatoren maken geen onderscheid tussen heden en verleden; ze zoeken naar mooie melodieƫn die ze vervolgens aanraken, transformeren en die ze met een kwinkslag tot iets heel persoonlijks omtoveren. Heel delicaat en smaakvol gedaan. Virtuoos, pretentieloos en met een vleugje humor. Een knap plaatje van de vriendelijke reus uit Bergamo!

(Dirk De Gezelle, 20.6.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.