Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Gerry Mulligan - 'The Jazz Soundtracks' (Gambit Records, 2007)
Opnamen: 1958/1959

In de jaren vijftig gebruikten Hollywoodse filmmakers jazz nogal eens als filmmuziek. Klassiek en klassiekerige muziek werd vaak als te pretentieus gezien, de lichte muziek van die dagen gold als te onbenullig; jazz sloot ook beter aan bij een eigentijds, 'modern' wereldbeeld. Beroemd is de inzet van Duke Ellington in de prachtige rechtbankthriller 'Anatomy Of A Murder' (hij kwam ook spelend in beeld).

Baritonsaxofonist Gerry Mulligan stond centraal in (minstens) twee speelfilms. In 'The Subterraneans' speelde hij (met onder anderen Art Pepper, Art Farmer, Russ Freeman, Red Mitchell en Shelly Manne) stukken en arrangementen van André Previn (die zelf ook op piano te horen was): soms aardige muziek, hier en daar ietwat ontsierd door teveel strijkers.

Puurder en soms briljant was de jazz die Mulligan (met Bud Shank, Pete Jolly, Frank Rosolino en andermaal Farmer, Mitchell en Manne) bijdroeg aan 'I Want To Live', op basis van composities van Johnny Mandel. De eerste film was goed voor twaalf stukken (eentje met zang van Carmen McCrae), de tweede voor zes, met 'Black Nightgown' als absoluut topstuk.

Deze recensie verscheen eerder in HVT Magazine.

(Anoniem, 14.6.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.