Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Erik van der Luijt Trio - 'Joyride' (eigen beheer, 2007)

De Van der Luijt-originals op deze cd zijn allemaal opgedragen aan personen uit zijn directe omgeving, zoals zijn bandleden Branko Teuwen (bas) en Victor de Boo (drums). De voorganger van deze cd '
Express Yourself' kreeg overal een goede pers, dus waren de verwachtingen bij deze opvolger 'Joyride' hooggespannen.

Vooropgesteld dat de composities zeker kwaliteit hebben en er natuurlijk ook een en ander te genieten valt, zoals in 'Evolution' en 'Summerset Serenade', ontbreken verrassingen qua harmonische vondsten, fijnzinnigheden en toucher. Met veel uitstekende pianisten in Nederland is onderscheidend vermogen en expositie van eigen identiteit belangrijk. Ik heb er tevergeefs naar gezocht.

Een van de reden is de opnamekwaliteit. Van der Luijt heeft hier veelal een dominant ferme aanslag, rechter- versus linkerhand klinken vaak in onbalans en de piano staat erg op de voorgrond. De beide sidemen daarentegen klinken 'vanuit de verte' en hebben nauwelijks definitie.

Het is maar één mening en velen zullen het ongetwijfeld wél een prettige 'Joyride' vinden. Maar om Evert van der Luijts kwaliteiten echt te kennen ga ik heil zoeken in zijn alom geprezen cd 'Express Yourself'; de titel spreekt me aan en geeft wel vertrouwen.

(Cees van de Ven, 23.6.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.