Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Een ontdekkingreis door elektronicaland
Lobstar, maandag 21 mei 2007, Jazzpower, Wilhelmina, Eindhoven

Op dit laatste concert van het seizoen van Jazzpower was het woord aan de formatie Lobstar. Deze groep is tot stand gekomen op initiatief van het festival NovemberMusic en bestaat uit Edward Capel (altsax, altklarinet en elektronica), Tom Verbruggen alias TokTek (laptop, sequenzer), Dorona Alberti (zang en performance) en geluidstechnicus Jan van der Lest.

Lobstar gaat als volgt te werk; Verbruggen kan desgewenst tonen en dergelijke van zowel Capel als Alberti sampelen en er middels een sequenzer een zelfgeprogrammeerde loop van maken. Deze loop kan vervolgens bewerkt worden via zijn laptop. Met behulp van joysticks die gelinkt zijn aan een geluidsprogramma kan hij naar eigen inzicht en inval manipuleren. Hij kan ook (al dan niet tevoren opgenomen met een sampler) eigen geluiden inbrengen.

Ook Edward Capel kan zijn geluid en spel zelf bewerken met effecten. Dit doet hij met een Qtron (een soort Auto Wah), een multi-effectvoetpedaal en een KoasPad voor allerlei filtereffecten. Hij beschikt over gesampelde eigen geluiden die hij kan inbrengen. Tenslotte kan Jan Vanderlest vanuit de mengtafel in de zaal de klanken van Dorona Alberti voorzien van dubeffecten en naar eigen inzicht ook de input van de andere leden van Lobstar vanaf de mengtafel bewerken.

Uit bovenstaande zal duidelijk zijn dat er een woud van kabels aan te pas kwam om deze complexe over-en-weer verbindingen goed te laten functioneren. En daar zat dan ook het enige minpunt aan dit optreden. Na een ruime soundcheck vooraf werd er in aanwezigheid van toch al aardig wat publiek nogmaals ruim een kwartier gesleuteld aan kabels, stekkers en afstelling alvorens het concert een aanvang nam. Bij formaties die werken met veel elektronica mag je verwachten dat alles voor aanvang perfect op punt staat. Haperende microfoons en weigerende voetpedalen waren hinderlijk en deden hoor- en zichtbaar afbreuk aan een twijfelloos intrigerend, verrassend en soms ook vermakelijk optreden.

Beeldend/geluidskunstenaar en elektronicamuzikant Tom Verbruggen heeft een reputatie die er wezen mag. Hij is een prominent innovatieve en onderzoekende artiest met faam ook buiten Nederland. Het klinkt paradoxaal, maar hij wist met zijn amorfe instrumentarium, zonder persoonlijkheid en intelligentie, met bijzondere klankkleuren en ritmische effecten vaak emoties teweeg te brengen. Muzikaal, doelgericht en gecontroleerd 'bespeelde' hij zijn joysticks.

In 'Toms E' werd een door Capel aangeblazen toon door hem overgenomen, gemanipuleerd en met percussieve toevoegingen verder uitgewerkt. Met improscat completeerde Dorona Alberti het geheel. Haar zang en vocale expressie is een kruising van stemkunstenaressen als Jodi Gilbert en Greetje Bijma. Zij anticipeerde alert op de muzikale invallen van haar medespelers en had een goede neus voor de momenten waarop haar inbreng een toegevoegde waarde had of paste in de structuur van het stuk. Met tekst, scat of gorgelend met water produceerde zij effectief haar klankenimprovisaties.

Capel maakte een uitstekende indruk. Verhalend en met grote zeggingskracht was zijn lyrische solo-intro in 'Spring'. Uitermate attent, deskundig en met muzikaal raffinement doseerde en bedienende hij zijn elektronics. Zijn fraaie toon op altklarinet etaleerde hij in 'J.S. Holmes' als smaakvolle omlijsting van de voordracht van Dorona Alberti. Edward Capel is hier te horen in het Belgisch- Nederlandse @rock's BluntAxe Orchestra waarbij onder anderen trompettist Bart Maris als gast optreedt.

Een gepassioneerd spelend Lobstar creƫerde interessante, fascinerende en verrassende elektro-improjazz met overgangen van noise naar melodie en improvisaties van stem, sax, klarinet en laptop, die samensmolten tot intrigerende soundscapes. Zij hebben met dit concert mijn scepsis en vooroordelen wat betreft jazz met een hoog elektronica- en laptopgehalte overtuigend weggespeeld.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert.

(Cees van de Ven, 3.6.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.