Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Drie rasimprovisatoren op dreef
Duo Simon Nabatov/Tom Rainey & special guest Ernst Reijseger, donderdag 24 mei 2007, Bimhuis, Amsterdam

De van oorsprong Russische pianist Simon Nabatov behoort al geruime tijd tot één van de meest spraakmakende muzikanten van de Europese impro-scene. In 1979 emigreerde hij op twintigjarige leeftijd met zijn ouders naar Amerika. Hij voltooide zijn opleiding op de Juilliard School of Music. Sindsdien, tot aan zijn vertrek naar Europa, speelde hij met befaamde musici als Paul Motian, Sonny Fortune, Herb Robertson, Ricki Ford, Jim Snidero en Marty Ehrlich. In 1989 vestigt hij zich dan in Keulen en formeert zijn eigen groepen. Hij wordt een veelgevraagd muzikant in het Europese jazzcircuit.

Eén van die groepen is het duo met de Amerikaanse drummer Tom Rainey, dat op 24 mei jl. in een matig bezet Bimhuis een inspirerend concert gaf. Evenals Nabatov is Rainey een gevestigd muzikant in de hedendaagse jazzscene. Hij speelde onder meer met Tim Berne, Tony Malaby, Bill Frisel, Tom Varner en Fred Hersch.

Nabatov is een virtuoos instrumentalist, die de gehele pianoliteratuur (Haydn, Mozart, Schubert, - vooral - Rachmaninov tot en met Fats Waller, Earl Hines, Bud Powell en Cecil Taylor) onder de vingers heeft. Gedurende het concert vormden improvisatie plus harmonische en ritmische structuren een natuurlijke coherentie. Zijn techniek is fabuleus. Razendsnelle notenreeksen worden gevolgd door hamerende blokakkoorden of subtiele, lichtvoetige, meditatieve passages. In dit megalomane pianoperspectief, waarin uitersten als enerzijds flarden African groove en anderzijds American ragtime voorbij komen, volgt Rainey zeer geconcentreerd met polyritmische accenten en relevante swingende passages.

Na de pauze wordt het duo uitgebreid met cellist Ernst Reijseger, die zich, al plukkend en strijkend, prominent en dynamisch mixt met de pulserende en inventieve groove van drummer Tom Rainey en de sprankelende improvisaties van Nabatov. Het is overigens niet voor het eerst dat Reijseger met Nabatov speelt. Hij speelde onder andere mee op Nabatovs cd's 'A Few Incidences' en 'Autumn Music', beide uitgebracht op Leo Records.

Ook Reijseger is een virtuoos op zijn instrument. Hij is een uniek improvisator die van de cello een volwaardig jazzinstrument heeft gemaakt. Hij bespeelt het instrument als een bas, overdwars als een gitaar, en weet al strijkend te swingen en te rocken. Zo nu en dan fluit hij mee met zijn gestreken passages. Een portie humor kan hem niet ontzegd worden. Hij is niet alleen een uitstekend muzikant, maar eveneens een rasperformer.

Nabatov, Rainey en Reijseger, drie rasimprovisatoren van formaat, hadden een voller Bimhuis verdiend. Ongetwijfeld zullen ze er in diverse samenstellingen wederom te horen en te zien zijn. De thuisblijvers kunnen dan hun schade inhalen.

Klik hier voor Govert Driessens fotoverslag van dit concert.

(Jacques Los, 9.6.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.