Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Various artists - 'Les Trésors Du Jazz 1955' (Le Chant Du Monde, 2006)
Opnamen: 1955

Het idee is simpel en mede daardoor briljant. De daadwerkelijke uitvoering zal de nodige zweetdruppels hebben gekost. Zoek de 163 meest relevante en opvallende jazztracks uit het jaar 1955 bij elkaar en zet die, strikt chronologisch, van 1 januari tot en met 27 december, op tien cd's. Et voilà. Samen met Jean Schwarz heeft veteraan André Francis deze monsterklus geklaard en dat resulteerde in een wonderschone collectie, waarin New Orleans-drummer Paul Barbarin (4 januari) broederlijk tussen de saxofonisten Jay Cameron (1 januari) en Bud Shank (5 januari) prijkt.

Altsaxofonist en boppionier Charlie Parker overleed op 12 maart 1955, drie maanden nadat hij zijn laatste plaat had opgenomen. Hij ontbreekt dus in dit overzicht; nochtans lijkt bebop hier oververtegenwoordigd. En dan reken ik daar voor het gemak de zogeheten Westcoast jazz en hardbop ook bij. Met acht nummers is pianist Bud Powell het meest prominent aanwezig. In mijn herinnering domineerde evenwel niet bebop, doch mainstream de jaren vijftig. Een snelle en onwetenschappelijke steekproef in de gecombineerde Raben/Jepsen-discografieën lijkt mij gelijk te geven. Op het terrein van mainstream en swing kwamen ruim tweemaal zoveel platen uit als op bopgebied. Waneer we ook rhythm & blues, dixieland en aanverwante stijlen meewegen, verdwijnt bop verder in de marge.

Trompettist en zanger Louis Armstrong en vibrafonist Lionel Hampton waren de populairste jazzartiesten van de jaren vijftig. Armstrong is met vijf nummers vertegenwoordigd, maar 'de Hamp' mag op een paar tracks slechts met derden meedoen. Terwijl hij onder eigen naam met diverse bezettingen wel degelijk waardevolle, opwindende muziek heeft nagelaten.

Goed, dat moeten we dus allemaal missen. Doch gekleurd of niet, deze box is en blijft een imposant monument voor een jaar. Een paar hoogtepunten nog: fraaie stukken van pianist Lennie Tristano (met name 'Requiem'!), een verrassend contrapuntisch duet van de trompettisten Nick Travis en Bobby Nichols, en een heel weirde 'Sounds Of May', van saxofonist en componist Teo Macero, dat 52 jaar na dato een vol Bimhuis nog altijd in vervoering en op de knieën zou brengen.

(Eddy Determeyer, 9.6.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.