Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




De geheime geschiedenis van Amerika
'The Old Weird America' plus Meindert Talma & The Negroes, zondag 20 mei 2007, Vera, Groningen

We hebben Bob Dylan aan hem te danken – maar ook de huidige singer-songwriter misère, zonder enige twijfel het ergste en het dufste wat de populaire muziek is overkomen sedert de dagen van Abba. Is het overigens geen idee om een paar van die gasten naar Irak of Afghanistan uit te zenden, bij wijze van afschrikwekkend voorbeeld? Dan heeft de rest wat om over te zingen.

Maar goed, het gaat hier om Harry Smith (1923-1991). Schrijver, maker van experimentele, handgekleurde films, allround mafkees en bovenal samensteller van de monumentale zesdelige 'Anthology Of American Folk Music' in 1952. Met die albums toonde hij Amerika Amerika. Als verzamelaar van obscure 78-toeren platen met blues, hillbilly-muziek en ballades, hoe maffer hoe beter, had hij een unieke collectie van duizenden singles vergaard. Kenmerkend voor Smith was, dat zijn liner notes allerlei wetenswaardigheden over de betreffende artiest en de songs bevatten, maar niet of de vertolker blank was of zwart.

Rani Singh maakte recentelijk een verhelderende en vermakelijke documentaire over Harry Smith, 'The Old Weird America', met daarin, naast historische interviews en concerten, ook optredens van hedendaagse artiesten als de McGarrigle Sisters, Beth Orton en een indrukwekkende Nick Cave. Plus klarinettist Don Byron en trombonist-annex-zanger Roswell Rudd.

In Vera werd 'The Old Weird America' vertoond in het kader van het 'Into The White'- documentairefestival. Na afloop traden Meindert Talma en zijn Negroes op in de kelderbar, een ruimte ontworpen in een tijd dat jonge mensen nog niet gemiddeld twee meter tien waren. Vóór Harry Smith, zelfs. Talma dook een paar jaar geleden in de Anthology en vertaalde een tiental songs. Dat heeft hij tamelijk letterlijk gedaan. Als zinnen rijmen is dat mooi meegenomen, de teksten wringen en wrikken in het metrum, alles schuurt, bonkt en kraakt. Dat de helden van de liederen hun droeve levens na drie minuten tussen ruwhouten planken eindigen verbaast geen mens.

Alles wordt met een passie en een kracht gebracht alsof punk weer helemaal terug is. Blind Lemon Jefferson komt voorbij en de Carter Family, maar het hoogtepunt voor mij is toch Blind Willie Johnsons 'John The Revelator', dat hier 'Apostel Johannes' heet. Bastrommelaar Jan Pier Brands, een boomlange Fries die in het verleden nog eigenhandig Hollandse graven en jonkers uit Drachtstercompagnie heeft getimmerd, beukt zijn instrument dermate ver The Negroes in dat nog even bekeken wordt of er toch maar niet een ambulance gebeld moet worden. Om met de titel van hun nieuwe cd te spreken: nu geloof ik wat er in de Bijbel staat.

Meer weten?
  • De website van Meindert Talma & The Negroes.

    (Eddy Determeyer, 2.6.07) - - [naar boven]


    Lees verder in het archief...








  • Menupagina's:




    Cd van het moment:
    Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

    Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





    Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
    Mail de redactie.