Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Café Kraaij & Balder werd even Café Bohemia
Cruise Control, vrijdag 8 juni, Jazz at the Crow, Kraaij & Balder, Eindhoven

Je waande je even in de hoogtijdagen van Blakeys hardbop bij dit concert van Cruise Control. Ruud Bergamin (alt- en tenorsax), Bart Egeter (piano), Dan Simon (bas), Ramón Hermans (drums) en gast Ellister van der Molen (trompet/bugel) verzorgden het slot van het Jazz at the Crow-seizoen. Het was aan hun geïnspireerde spel niet te merken dat slechts een handjevol mensen de weg naar dit podium hadden gevonden. Misschien was het weeralarm van die avond hier debet aan. Maar Cruise Control wist niettemin wat hun te doen stond en gaven daar blijk van. Stukken van hun onlangs verschenen cd 'Easy Cooking' werden afgewisseld met nieuw werk. Bart Egeter, Ruud Bergamin, Thelonious Monk en Tadd Dameron tekenden voor de composities.

Als schatbewaarders van de jazztraditie werd op verantwoorde wijze, accuraat en bevlogen recht gedaan aan het idioom uit de vijftiger en zestiger jaren van de vorige eeuw. Dat klinkt ouderwetser dan het klonk. De musici stonden hun mannetje en met kennis van zaken werd er goed en enthousiast gemusiceerd. Egeter en Bergamin kwamen voor de dag met goed in het gehoor liggende eigen composities, die elke kwaliteitstoets konden doorstaan.

Bergamin is een stabiele saxofonist met een aangenaam, stevig geluid en grote trefzekerheid in zijn spel. In de balad 'Going West' blies hij onderhoudend en gloedvol zijn improvisatie. Dan Simon was niet prominent aanwezig. Hij koos ervoor om bescheiden maar adequaat de band het solide fond aan te reiken en men kon blindelings op zijn cruisecontrol vertrouwen. Ondanks gedegen pianowerk en verzorgde improvisaties klonk Egeters spel wat vlak. Dat laatste gold zeker niet voor Ramón Hermans, die als een rebelse jongeling gedreven en pittig drumwerk leverde met op zijn tijd stevig rollende roffels en prikkelende accenten à la Blakey.

Ellister van der Molen maakte een uitstekende indruk. Ondanks een opspelende verkoudheid wist zij zich manmoedig staande te houden. Sterker nog, ze was de slagroom op de koffie vanavond. Met goede instrumentbeheersing en improvisaties die de moeite waren, hoort ze met Saskia Laroo en Sanne van Heck bij het kleine selecte gezelschap vrouwelijke trompettisten in ons land. Het is zeker dat zij met haar talent en ambitie nog verder zal groeien in het verpersoonlijken van haar spel. Al met al was dit concert een mooie afsluiting van weer een succesvol seizoen Jazz at the Crow.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert.

(Cees van de Ven, 17.6.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.