Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


RadioKUKAorkest - 'Songs For Broadcast' (W.E.R.F., 2007)

Dit Belgische orkest met een ongewone bezetting - Kristof Roseeuw (bas & zang), Lode Vercampt (cello & zang), Tom Wouters (klarinet, basklarinet, percussion & zang) en Philippe Thuriot (accordeon & zang) - is op verzoek van het radiostation Klara in 2005 door Roseeuw tot stand gekomen. Zij spelen hier zowel geschreven als geïmproviseerde muziek. Een programma met nieuwe composities, geïmproviseerde benaderingen en bewerkingen van reeds bestaand materiaal. Kamerjazz in optima forma. En een geslaagde verbintenis van muziek in het 'klassieke' idioom en creatieve jazzimprovisaties.

Hier levert men het bewijs dat grenzen vervagen en er meer en meer een universele muziek aan het ontstaan is, waarbij uitputtend geput wordt uit klassiek, wereldmuziek, pop etcetera, hetgeen tot welluidende nieuwe en verrassende klankwerelden kan leiden. Voorwaarde is wel dat creatieve musici met verbeeldingkracht de zaken aanpakken. En dat is op deze cd het geval. Geen enkel moment gaat je aandacht door een dip, zoveel valt er hier te beleven. En wat goed voor ons liefhebbers dat Klara het uitstekende label van De Werf heeft gevraagd dit frisklinkende en fantasievolle product op de markt te brengen.

Met de instrumenten die hier gebruikt worden, kan men zich wel een beeld vormen wat hier aan klankkleuren wordt geboden. Geen conventionele jazz, maar grensoverschrijdende, spraakmakende jazzy stukken, die je beroeren en inpalmen. KUKA kiest hoofdzakelijk voor een intimistische benadering, zoals onder andere in het adembenemende openingsstuk 'Hey Honey It’s A Twistin’ Paper Star' van Tom Wouters of 'Petite Suite' van Eric Satie. Lichtvoetig en bijna dansant in driekwartsmaat is 'Carnivale', een compositie van Fabian Fiorini. Er is voldoende afwisseling in repertoire.

Geen extreme expressiviteit qua volume of instrumentgebruik, maar dat betekent niet dat hier braaf wordt gemusiceerd, integendeel. De hoge mate van muzikaliteit bepaalt hier de impact. Sporadisch worden ook vocalen als kleuraccenten ingezet, zoals in 'Ca Va Mr. Lupain?'. Een cd voor organisatoren van jazzpodia en programmamakers van hedendaagse 'klassieke' concerten die overtuigd willen worden. En iedereen die open staat voor spannende klankexperimenten in toegankelijke en zeer genietbare composities, komt met 'Songs For Broadcast' zeker niet bedrogen uit.

(Cees van de Ven, 9.8.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.