Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Veel individuele kwaliteit, weinig samenhang
The Super Quintet, vrijdag 27 april 2007, Paradox, Tilburg

In een zo goed als uitverkocht Paradox in Tilburg speelde The Super Quintet. Dit gezelschap toert op het moment door Nederland. Veel repeteren zat er niet in; het concert had iets weg van een uitgebreide jamsessie. De muziek had invloeden uit de jazzfunk en pop, zelfs rap en poetry passeerden de revue. Voor dat laatste was een speciale gast uitgenodigd: G Ra. Een enorme, ontzag inboezemende, lange man, droeg in prachtig Engels zijn teksten voor. Hij riep associaties op met een personage uit Twin Peaks.

De kwaliteiten van de individuele muzikanten mogen er zijn, maar dit was duidelijk een gig, met wel erg veel soloruimte voor alle muzikanten. David Murray blies met veel power en creatieve impulsen. Bassist Jamaaladeen Tacuma was een bindende factor in het geheel, hij stelde zich bescheiden op, dat was ook nodig gezien de hoeveelheid decibels om hem heen. De Nederlandse gitarist Jan Kuiper speelde technisch zeer bekwaam, maar miste net even een stukje groove; iets minder noten zou zijn spel ten goede zijn gekomen. Drummer Calvin Westen groovede als de neten, trefzeker, maar wel erg hard! Trombonist Craig Harris, die bekendheid verwierf met Lester Bowie en Sun Ra, is een veelgevraagde sideman, hij had enkele goede solo's en zong niet onverdienstelijk, net zoals Murray dat zelf overigens ook deed aan het einde van de tweede set.

Sommige nummers waren afkomstig van jazzfunk-grondlegger op de saxofoon Eddie Harris, zoals het prachtige nummer 'Listen Here'. Eddie Harris is bekend geworden met nummers als 'Freedom Jazz Dance'. Veel muzikanten zoals onze eigen Benjamin Herman en Maarten Ornstein (SFEQ) hebben zich door Harris laten inspireren. De meeste andere nummers waren van de hand van Kuiper en Craig Harris. In de tweede set was de groep beter op elkaar ingespeeld en werd het geheel meer samenhangend. Sferische stukken werden afgewisseld met stevige grooves en freefunk-motieven. Het maakte de avond toch geslaagd, vooral door de al eerder genoemde hoge individuele kwaliteit van de muzikanten. Murray kan zeker gezien worden als een van de meest gezaghebbende Amerikaanse blazers van dit moment.

Klik hier voor mijn fotoverslag van dit concert.

(Koen Scherer, 10.5.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.