Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Tutu Puoane verkeert in goed gezelschap
vrijdag 4 mei 2007, Hnita Jazz Club, Heist-op-den-Berg (B)

Dit jaar kan het niet op voor Tutu Puoane; het succesvolle project 'GODDAM! A Tribute to Dr. Nina Simone', ze maakt deel uit van Saxkartel met saxofonisten van naam als Tom Van Dyck, Sara Meyer, Frank Vaganée en Kurt Van Herk, een nieuw project 'Writing Billie' met het Brussels Jazz Orchestra, haar juist uitgekomen eerste cd 'Song' met haar eigen kwartet en last but not least is zij in blijde verwachting.

In de aangename ambiance van de Hnita Hoeve trad zij vanavond op met haar kwartet bestaande uit Tutu Puoane (zang), Ewout Pierreux (piano), Guus Bakker (bas) en Jasper van Hulten (drums). Het repertoire bestond voor de helft uit songs van haar cd, die de volgende dag officieel in de Arenberg Schouwburg in Antwerpen zou worden gepresenteerd.

Dit goed bezochte concert bracht een aantal mooie muzikale momenten. Naast de soulvolle stem van Puoane was het uitstekende spel van Ewout Pierreux opvallend. Hij heeft naast een gedegen technische bagage ook boeiende muzikale ideëen, die hij overtuigend wist te communiceren. Een avontuurlijke pianist en zeker de moeite om nauwlettend te volgen naar mijn oordeel. In een Bert Joris-original, de ballad 'For The Time Being' met lyrics van Suzie Scragg, liet Puoane horen hoe je met stem en charisma publiek kunt fascineren, maar ook Guus Bakker liet zich hier van zijn beste kant horen. Met zijn volle, warme toon vertelde hij zijn verhaal in een meeslepende solo (hulde aan de sublieme geluidsverzorging in de Hnita Hoeve!). Met haar ruime stembereik en instemmende begeleiders werd het een vertolking met een goud randje, prachtig!

Ook Jeroen van Vliets 'Song' kreeg eenzelfde behandeling, met daarin een prominente rol voor Pierreux met een sprankelende solo. Bescheiden, innemend, maar van groot belang in dit kwartet was drummer Jasper van Hulten, die samen met Bakker een ritmetandem vormde om van te likkebaarden. Dat Puoane niet de makkelijkste weg kiest, werd duidelijk met 'Just About Everything' van Bob Dorough, dat ondanks lastige intervallen een goede en swingende uitvoering kreeg. Al scat-rappend, met een aansporing om in de pauze haar nieuwe cd te kopen, kwam de eerste set tot een eind.

Hierna kreeg de traditional 'You Are My Sunshine' een heerlijke opfrisbeurt. 'Atonal', andermaal van Joris, begon met een scat in uptempo met alleen bassist Guus Bakker, waarna Pirreux bijviel met fraaie tinten uit de donkere zijde van het klavier om vervolgens behendig en swingend het totale klavier in zijn spel te betrekken. Een geslaagde uitvoering van een sterke compositie. In de ballad 'Lakutshoni'Langa' een Zuid-Afrikaane traditional met fraai gestreken baswerk werd Puoane even onwel en stopte de muziek. Een barkruk, een glas water, enkele minuten rust en de bijstand van echtgenoot Ewout Pirrieux waren voldoende om onder luid applaus het stuk te hervatten en zo werd het concert tot een goed einde gebracht. Ze besloot de avond met een woord van dank aan het publiek voor het begrip en beloofde dat ze zich de komende tijd in acht zou nemen.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert.

(Cees van de Ven, 14.5.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.