Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Tord Gustavsen Trio - 'Being There' (ECM, 2007)
Opname: december 2006

Na 'Changing Places' en The Ground' is dit het derde album van het Tord Gustavsen Trio. Toen ik hem vorig jaar voor het eerst hoorde op het jazzfestival in Dinant viel ik meteen voor deze pianist, met zijn ingetogen spel, de ruimtelijke weidsheid en de rust die hij opriep. Jarle Vespestad kleurt het landschap verder met subliem en aansluitend drumspel. Hij zorgt voor de flow, zelfs als alles lijkt stil te staan.

Rust, beheersing en contemplatie versus exporeren van techische vingervlugheid is hier het parool. Dit trio kiest voor het muzikaal omarmen en vormgeven van bezinning en ruimte. Laid back is de flow met een minimale hoeveelheid noten, zoals in 'Vicar Street'. Of sterker nog in 'Draw Near', een van de instrumentale hymnes die net als de langzame gospel 'Still There', 'Vesper' en 'Wide Open' bindmiddel zijn op deze cd. Geen wonder, want wordless hymns and open-minded spirituality zijn uitermate belangrijk voor Tord Gustavsen, die zelf in het verleden veelvuldig in kerken speelde.

De groove en soul van 'Blessed Feet' klinkt als een uitnodiging tot dans aan lijf en leden. 'Sani', een rubato gespeeld duet van Gustavsen en Vespestad, is vernoemd naar het Sani Festival even buiten Thessaloniki, waar dit stuk voor het eerst werd gespeeld. 'Karmosin' is de enige niet-Gustavsen compostie; geschreven door bassist Harald Johnsen. Een bijzondere indringende melodie, die begint met een kort intro voor drums en zich daarna organisch verder afwikkeld. 'Where We Went' is een stuk met duidelijk Spaanse elementen en verrassend, omdat je dit niet direct verwacht van het Gustavsen Trio, qua tempo en ritmiek. Wel blijft ook hier hun kenmerkende ruimtelijkheid behouden. In 'Cocoon' draait het om verandering en transformatie, een boeiend spel met vorm en inhoud.

Het is na beluisteren van 'Being There' te begrijpen dat de muziek van het Gustavsen Trio bij luisteraars soms ook vertroosting kan brengen. Voor uw oren is het laatste stuk 'Wide Open' in ieder geval een aan te bevelen aanmoediging. Er kan bij deze cd in ieder geval aangenaam onthaast worden.

(Cees van de Ven, 20.5.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.