Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Roy Hargrove was in the house!
donderdag 19 april, Porgy en Bess, Terneuzen

Trompettist Roy Hargrove heeft een nieuw verrassend en energiek kwintet. Altsaxofonist Justin Robinson is geen onbekende; hij speelde ook mee bij eerdere concerten en op Hargrove's laatste cd 'Nothing Serious'. De in Utrecht geboren pianist Gerald Clayton is ook een bekende. Hij speelt ook als 'Easy To Love'-bandlid met Roberta Gambarini. Hij is de 22-jarige zoon van bassist John Clayton (zie het fameuze
Alexander-Clayton-Hamilton Trio, dat op 19 november 2006 te gast was bij Porgy en Bess) en neef van saxofonist Jeff Clayton. Muziek met de paplepel ingegeven dus. Bassist Danton Boller is een nieuw gezicht; hij speelt met Willie Jones III (de 'oude' drummer van Hargrove) en Ron Blake in zijn eigen trio. Drummer Montez Coleman was voor mij ook een nieuweling (hij speelde onder meer met Phil Woods), die erg imponeerde door zijn enthousiaste en dynamische spel. Hij sloeg letterlijk het drumstel aan flarden.

Roy Hargrove die, als ik de tel niet ben kwijtgeraakt, voor de twaalfde keer in "Ternoezn" speelde, is hier kind aan huis en speelde in verschillende samenstellingen. De laatste twee keer was dat met zijn hard groove formatie RH Factor. Legendarisch was ook zijn concert in 1997 met de afro-cuban band Crisol. Met zijn diverse kwintetten speelde hij vele malen op dit podium.

In tegenstelling tot de concerten met RH Factor staan er nu stoelen. Echt gemakkelijk is het niet om stil te zitten, behalve dan bij de prachtige ballads waarbij Hargrove zijn trompet omruilt voor de flugelhorn. Als hij soleert, laat hij het publiek ademloos stilzittend genieten. Al bij het eerste nummer 'Nothing Serious' wordt de toon gezet. Deze groep is van absolute wereldklasse! Roy Hargrove is geen prater. Alles wat hij te vertellen heeft, doet hij via zijn muziek en zijn lichaamstaal. Met zichtbaar plezier en veel enthousiasme wordt er muziek van topniveau gemaakt. De heren spelen twee lange sets en een flinke toegift. De toegift ('The Thursday Friday Saturday And Sunday Blues') had wat Hargrove betreft nog wel een uurtje kunnen doorgaan, maar zijn bandleden gaven andere signalen en zo eindigde dit concert om 1 uur na middernacht. Toen ik een uur later het pand verliet was de trompettist nog 'in the house'.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert.

(Eddy Westveer, 1.5.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.