Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Ravi Padmanabha & Daniel Carter - 'Nivesana' (Epoch Music, 2006)

Sorry, maar ik blijf maar cd's vinden van uitzonderlijke kwaliteit. Dit is er weer zo één. Absolute top en moeilijk te vinden. Daniel Carter is een trompettist, saxofonist en fluitspeler, die naast zijn eigen producties vooral gekend is van zijn deelname aan bands als Other Dimensions In Music en Test, beide freejazz-outfits van het hoogste kaliber. Dit album is anders, in het begin qua concept sterk te vergelijken met 'Compassion' van Wadada Leo Smith en Adam Rudolph. Wie deze laatste cd goed vindt, zal deze ook wel smaken. De combinatie en de insteek zijn immers dezelfde: vrije improvisatie van blazer en percussie.

De percussie komt van de in de VS residerende Indiër Ravi Padmanabha, die me verder onbekend is, maar dit album heel wat kracht geeft. Zijn percussiespel is vaak gebruikt als klankachtergrond (en in loops geplaatst), eerder dan ritmische ondersteuning, hoewel dat laatste niet mag worden onderschat. Zijn ritmes kunnen uitermate complex zijn, ondanks de eenvoud van uitvoering. Daniel Carter speelt prachtig, vooral op trompet, met lange zacht mediterende tonen, zonder echte melodie, maar ook niet dissonant.

Het pièce-de-résistance is het lange high-energy stuk 'Maka Supreme/Takadinkataka', waar op de achtergrond van repetitieve Indische vocalen een intens duet van sax en drums golft, van zachte passages naar knetterend vuurwerk van het hardste soort en dan weer verglijdend naar meditatieve tonen. Dit is knappe, authentieke muziek met een eigen stem en een heel strak gehouden logica voor de hele cd, ondanks de variatie van instrumenten en tempo's. Sterk aangeraden!

(Stef Gijssels, 30.5.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.