Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Ode aan het orgel
James Carter Organ Trio, donderdag 17 mei 2007, De Oosterpoort, Groningen

Voor saxofonist James Carter – en voor degenen die er destijds bij waren – was met het optreden van zijn Organ Trio de cirkel rond. Twintig jaar eerder had hetzelfde gebouw het decor gevormd voor Carters sensationele Nederlandse debuut, tijdens de Jazzmarathon, met de groep van slagwerker Tani Tabbal. Meer nog dan de free jazz die hij met Tabbal speelde imponeerden destijds zijn bijdragen aan een geïmproviseerde jamsessie in de hal. Voor het eerst sinds de dagen van David Murray en Arthur Blythe was er weer een jonge blazer op het toneel verschenen met een ouderwets groot geluid en een schijnbaar ongelimiteerde techniek.

Inmiddels is James Carter een grote ster. Die oorspronkelijke karakteristieken, die kamerbrede sound en dat superieure technische meesterschap kenmerken hem onverminderd. Carter kan je qua geluid alle hoeken van de saxofoon laten zien, maar je blijft de verankering in de funky fifties horen. Circulaire en multifonische technieken verrijken zijn palet. Arctische stormen en vochtige passaatwinden wisselen elkaar af en dat resulteert, zoals we weten, in orkanen en doldrums.

Vanzelfsprekend verwijst Carter met zijn Organ Trio naar de roemruchte orgel-tenorcombo's van de jaren vijftig en zestig. De laatste jazzstijl, met andere woorden, die rechtstreeks wortelde in de zwarte buurtkroegen van steden als Philadelphia en Newark. We kregen dus heilzame odes aan Eddie Lockjaw Davis en Gene Ammons; een duidelijke verrijking van dit traditionele idioom leverde Carters sopraansax. Die bleek voortreffelijk met het krijsende Hammondorgel van Gerard Gibbs te mengen. De laatste had trouwens voor de gelegenheid een jarenzestig pop art-sweater aangetrokken.

Klik
hier voor Govert Driessens fotoverslag van het concert in het Bimhuis in Amsterdam op woensdag 16 mei 2007.

(Eddy Determeyer, 30.5.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.