Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Meegezogen in een bruisende muzikale wereldreis
Eric van der Westen's Quadrant Extended, vrijdag 20 april 2007, Paradox, Tilburg

Eric van der Westen - contrabas, basgitaar / Kristina Fuchs & Barbara Wiernik - vocalen / Miguel Boelens - altsax / Mete Erker - tenorsax, sopraansax / Angelo Verploegen - trompet, bugel / Hans Sparla - trombone / Aron Raams - gitaar / Jeroen van Vliet - Fender Rhodes, akoestische piano, toetsen / Hans Timmermans - elektronica, MC 909 / Thorsten Grau - drums.

Het idee van Van der Westen om een suite te schrijven ontstond in 2004, toen hij was gevraagd als gastprogrammeur voor het Rotterdams Jazzfestival. Uiteindelijk heeft het geresulteerd in de cd 'The World Over' en een serie concerten, waarvan het optreden in Paradox het slotakkoord vormde. Van der Westen heeft een 15-delige suite geschreven die in twee delen werd gespeeld. De bassist liet zich inspireren door allerlei stijlen van over de hele wereld, van jazz, jazzfunk, rap, fusion, wereldmuziek tot pop en rock.

Ondanks twee lange sets verveelde het concert geen moment. Dat is een compliment waard voor de componist Van der Westen. Met een verfrissende instrumentatie is hij erin geslaagd om een goede balans te vinden. Door de wisselingen in stijlen en tempi bleef de spanningsboog de hele avond op een hoog niveau aanwezig. Van der Westen schreef voor deze relatief grote bezetting prachtige arrangementen met een mooie afwisseling in solo's en thema's, met verrassende wendingen en een grote verscheidenheid aan klankkleuren. Er werd een enkele keer getransponeerd naar hoger liggende toonsoorten. Ook door de afwisseling in stemming van elk stuk bleef het concert de hele avond boeien.

Een enkele keer deed de muziek me denken aan een groep die zijn roots ook in Tilburg heeft liggen: het Gemeente Reinigings Orkest Vaalbleek - later Vaalbleek Vocaal - onder leiding van Niko Langenhuijzen. Deze groep had een soortgelijke bezetting, waarin onder anderen trombonist Hans Sparla zijn sporen al heeft verdiend. Met deze bezetting kon Van der Westen verschillende secties met elkaar laten communiceren. Vaak werd een beat ingezet, waarbij Van Vliet en Raams opvallend sterk samenspel lieten zien, terwijl Van der Westen en Grau een krachtig fundament neerlegden, daarmee ruimte scheppend voor de solisten.

Pianist Van Vliet mag gezien worden als een van de meest toonaangevende Fender Rhodes-bespelers van dit moment (zie: Gatecrash!). Hij kan als geen ander grooven, stuwen en prachtige soundscapes neerleggen. Sparla had een indrukwekkende solo in de eerste set. Met hulp van Timmermans werd zijn muziek live gesampeld. Op die manier ontstonden fraaie onderwatergeluiden, zoals een walvis die laat klinken. Ook Angelo Verploegen blonk uit in zijn veelzijdigheid, zoals hij liet horen in een swingende jazzy solo in de eerste set. Drummer Thorsten Grau verdient een compliment, hij was 'onopvallend goed aanwezig', waardoor het geheel transparant bleef. Hij was duidelijk een bindende factor. De zanglijnen van de twee vocalisten klonken af en toe als een blaasinstrument. Fuchs verdient een compliment voor haar vrije solo in de tweede set. Een ware stemkunstenares!

Vanwege de uitstekende arrangementen van Van der Westen bleef het klankbeeld met deze grote bezetting mooi transparant. De zorgvuldig gerangschikte stukken liepen soms op een prettige manier door elkaar heen met een rijke afwisseling in melodie en ritmiek. Eric van der Westen's Quadrant Extended zorgde ervoor dat je als luisteraar meegezogen werd in een muzikale avontuur, the world over!

Klik hier voor mijn fotoverslag van dit concert.

(Koen Scherer, 8.5.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.