Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Mark Feldman – 'What Exit' (ECM, 2006)
Opname: januari 2005

Violist Mark Feldman is te horen op meer dan honderd cd's van anderen, maar debuteert hier als bandleider. 'What Exit' is een ambitieuze, maar immer verrassende luisterervaring. Niet alleen is Feldman een virtuoos muzikant, ook als componist en arrangeur weet hij je als luisteraar steeds weer te ontroeren en te verrassen. Neem de opener, 'Arcade', een stuk van meer dan 20 minuten dat een aaneenschakeling is van een korte stukken vrije improvisatie en uitgeschreven muziek. Het is deze combinatie die de cd een meerwaarde geeft; de muzikanten spelen zo goed dat het verschil tussen improvisatie en datgene wat op papier staat eigenlijk niet meer te onderscheiden is voor de luisteraar.

Feldman is niet de enige die kamermuziek met improvisatie mengt, maar komt wel met de mooiste resultaten. De balans tussen toegankelijke, gestructureerde, meer jazz-gerelateerde songs en experiment is nagenoeg perfect. Een ander pluspunt is dat Feldman zijn muzikanten uitdrukkelijk verzocht niet teveel te spelen, zodat een soort less is more–effect ontstaat, waardoor de muziek meer ademt. Het mooist komt dat tot uiting in het melancholieke stuk 'Cadence', waarin Feldman een ontroerend mooie solo speelt en pianist John Taylor slechts spaarzaam begeleidt.

'Father Demo Square' is een lieflijke ballad, met echo's van Bill Evans' 'Time Remembered'. Samenbindende factor op 'What Exit' is het geperfectioneerde geluid van Feldman, die daarbij een heel scala aan speeltechnieken hanteert, zoals het gedempt spelen en plukken aan de snaren in het thema van 'Maria Nunes', dat ritmisch een hele marathon is.

De werkelijk fantastische productie maakt deze cd af. Ook na maanden draaien blijft deze prachtmuziek verrassen.

(Eric van Rees, 17.5.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.