Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
The Fell Clutch helder en wendbaar
maandag 7 mei 2007, Jazzpower, Wilhelmina, Eindhoven

Geïmproviseerde muziek roept bij veel mensen een krachtig gevoel van koudwatervrees op, een angst voor muzikale chaos en dichtgeplamuurde kakofonie. Het trio The Fell Clutch, dat maandag optrad bij Jazzpower in Wilhelmina, liet een heel ander geluid horen. Transparantie en wendbaarheid waren sleutelwoorden in een concert dat uitbouwde naar een swingende en meeslepende climax. Van meet af aan waren blazer Ned Rothenberg, drummer Tony Buck en bassist Stomu Takeishi meesters van de lange spanningsboog. Op zachte toon wisselden ze spaarzame noten uit, vulden die verder in.

Rothenberg speelde op zijn klarinet een onafgebroken wiegelende melodie gelardeerd met uitschieters naar boven en beneden, waardoor het leek of hij twee instrumenten hanteerde. Buck grossierde in ruisende klankvelden en rommelende roffels, terwijl Takeishi zijn bas beurtelings liet grommen en fluiten, en er tussendoor snelle akkoorden op plukte. Als bij toverslag sloegen ze nieuwe richtingen in - voortgestuwd door een accent in het ritme van Buck, of door een melodische wending van Rothenberg.

Toen Takeishi's versterker in de eerste set een tijdje dienst weigerde, vulden zijn companen de opengevallen plek als vanzelfsprekend op. Bij zijn terugkeer voerde hij volume en snelheid op met funky geplukte en geslagen noten, en ging het trio steeds meer swingen. Gedrieën deden ze even de jazz aan om uiteindelijk terecht te komen in muziek die qua geluid en kracht dicht tegen de rock aan lag. Maar ze bleven volkomen vrij in de bewegingen die ze gezamenlijk maakten, als een zwerm vogels die alle kanten op schiet.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Cees van de Ven.

(René van Peer, 17.5.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.