Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Fay Claassen maakt waar feest van laatste Jazz aan Zee-concert
zondag 13 mei 2007, Jazz aan Zee, Paviljoen De Witte, Scheveningen

Het optreden van Fay Claassen was het laatste door Stichting Prospero georganiseerde concert vóór de zomer in de serie Jazz aan Zee. In de sfeervolle zaal met uitzicht op zee en zijdelings op de Pier, verzorgde zangeres Fay Claassen begeleid door John Engels op drums (juist die dag 72 geworden; de jaren zijn hem niet aan te zien!), Hein van de Geyn op bas en Karel Boehlee op piano een prachtig concert voor een enthousiast publiek.

Naast een aantal nummers die door de vertolking door Chet Baker bekend zijn geworden, werd ook een nieuw repertoire gebracht waarvan sommige nummers nog niet helemaal 'zaten', maar dat werd met groot vakmanschap opgelost.

Fay Claassen heeft een warme stem met een grote zeggingskracht en een fantastische timing en dictie, waardoor haar teksten goed te verstaan zijn. Haar scatvocals zijn bij haar geen uiting van technisch vertoon, maar blijven bijzonder muzikaal en fijn om naar te luisteren, zoals in Charlie Parkers 'Perhaps'.

Claassen geeft veel ruimte aan haar begeleiders om te soleren, en met de klasse van Engels, Van de Geyn en Boehlee verhoogt dat dan ook het luistergenoegen van het publiek, dat daar geestdriftig uiting aan gaf. De interactie tussen de musici onderling was groot; er werd naar elkaar geluisterd, geen terugval op routine, integendeel: de speelvreugde spatte ervan af.

Grote verrassing was het onverwachte optreden van een gast, de Duitse tenorsaxofonist Paul Heller, die deel uitmaakt van de befaamde WDR Big Band. Heller paste naadloos binnen het geheel en ontpopte zich als begenadigd solist.

Hoewel het concert uit louter hoogtepunten bestond, vielen in het bijzonder op 'Pensativa', een bossanova van Clare Fisher, en de van een tekst voorziene ballad van Johnny Griffin 'When We Were One'. Met een ingetogen 'My Funny Valentine' eindigde dit succesvolle optreden.

Degenen die Fay Claassen gemist hebben kunnen haar nog horen en zien op 29 mei in De Maagd te Bergen op Zoom ('Two Portraits of Chet Baker') en op 14 juli tijdens het North Sea Jazz Festival ('Songs and Sonnets', met Ilja Reingoud). En voor wie toch in de buurt is: op 23 juni tijdens het Jazz Festival Saint-Maur-des-Fossés in Frankrijk ('Two Portraits of Chet Baker').

(Ton Suasso, 23.5.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.