Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Belangrijke tenorist met fluwelen toon
David Sanchez Group, zondag 29 april 2007, Bimhuis, Amsterdam

David Sanchez is in Guaynabo, Puerto Rico, geboren en studeerde op het prestigieuze Escuala Libre de Musica in San Juan tenor-, alt- en sopraansax en fluit en klarinet. De ritmes van de Zuid-Amerikaanse muziek en saxofonisten als Sonny Rollins, Dexter Gordon en John Coltrane hebben hem muzikaal erg beïnvloed. In 1988 vertrekt hij naar de Verenigde Staten en speelt daar in de groepen van Eddie Palmieri en Paquito D'Rivera. Trompettist Dizzy Gillespie onderkent Sanchez' talent en neemt hem onder zijn hoede. Sanchez maakt onder eigen naam succesvolle cd's als 'Sketches Of Dreams', 'Street Scenes', 'Obsésion' en 'Melaza'. Zijn meest recente album 'Coral' kreeg een Grammy-nominatie.

Dus geen kleine jongen, deze David Sanchez. In een een goed bezet Bimhuis was dat dan ook goed te horen. Een ademloos luisterend publiek was getuige van een muzikaal en verfrissend optreden van Sanchez' Group, met gitarist Lage Lund, bassist Ricardo Rodriguez en drummer Henry Cole. Op een enkele uitzondering na werden er composities van Sanchez gespeeld. Vooral modale thema's, die zowel Lund als Sanchez alle ruimte boden solistisch uit te pakken. Beide solisten toonden een enorme technische vaardigheid op hun respectievelijke instrumenten. Wat dat betreft had het spel van Lund – een turbo Wes Montgomery – wel een tandje minder gemogen. Het leek alsof de verbluffende techniek de muzikale intentie – en daar gaat het toch om – moest verdoezelen. De 'Monk Guitar Award'-winnaar uit 2005 is echter nog jong. Hij moet nog iets groeien, maar komt er zeker wel!

David Sanchez is er al helemaal. Hij kan gerekend worden tot de interessante en belangrijke tenoristen in het post-hardbop idioom. Zijn fluwelen toonvorming – denk aan Paul Gonsalves – is eigentijds en zijn improvisaties zijn idem dito, avontuurlijk en verrassend. Ook is hij een meester in de opbouw van zijn solo's: een relaxed begin, uiteindelijk eindigend in een exalterende climax. Daarin werd hij subliem gevolgd en begeleid door de swingend en groovy drummende Henry Cole. Een nieuwe ster. Hij drumde gedurende het gehele concert geconcentreerd en uitermate attent, muzikaal en zowel subtiel als relevant explosief. Ook musici als Miquel Zenon en Paquito D'Rivera hebben Cole's kwaliteiten ontdekt en hem opgenomen in hun ensembles. Dat bassist Ricardo Rodrigues vooral in zijn solo's niet hetzelfde hoogstaande niveau haalde als zijn medemuzikanten deed niets af aan het voortreffelijke optreden van de David Sanchez Group.

Klik hier voor Maarten Jan Rieders fotoverslag van dit concert.

(Jacques Los, 6.5.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.