Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Vloeimans en Borstlap excelleren in ontmoeting met Turkse musici
Onur Ataman Ensemble featuring Eric Vloeimans + Sibel Köse & Michiel Borstlap Trio, zaterdag 31 maart 2007, Bimhuis, Amsterdam

In het kader van het Turkey Now-festival vond er in het Bimhuis een dubbelconcert van twee Nederlands-Turkse formaties plaats: het Onur Ataman Ensemble featuring Eric Vloeimans en Sibel Köse met het trio van pianist Michiel Borstlap. Zonder chauvinistische overwegingen kan gesteld worden dat de Nederlandse vedetten Vloeimans en Borstlap de nog jonge Turken Onur Ataman en Sibel Köse een lesje leerden.

Sibel Köse werd door Borstlap aangekondigd als - voor hem - "de beste jazzzangeres in Europa". Dat werd slechts waargemaakt in de twee ballads 'You Don't Know What Love Is' en Jimmy Rowles' 'The Peacocks'. Het overige repertoire was nogal pop-georiënteerd en werd als zodanig geïnterpreteerd. Haar warme lage stemgeluid kwam in de duo-uitvoering van 'You Don't Know What Love Is', mede dankzij de subtiele pianobegeleiding, erg goed en zelfs indrukwekkend tot zijn recht. Haar kracht ligt bij de melodieuze en harmonisch interessante jazzballades.

Het trio van Borstlap opende zijn set met een dynamisch gespeeld 'Just One Of Those Things'. Borstlaps benadering van deze overbekende song was verfrissend en fenomenaal. Het trio, met bassist Thomas Andersen, drummer Pascal Vermeer en de duivelse pianistische techniek van Michiel Borstlap, kookte. In het groovy 'Black Coffee' excelleerde Borstlap wederom met een spetterende solo. Al met al een bevredigende set vanwege de geweldige pianosolo's en Sibel Köse's balladvertolkingen.

Voor de pauze trad het ensemble van Onur Ataman op met als gast trompettist Eric Vloeimans. Ataman is een in Nederland wonende Turkse gitarist, die studeerde bij Eef Albers en Philip Catherine. Een sympathieke, bescheiden jongeman, die ook als zodanig speelt en soleert. Bekwaam, maar niet exceptioneel.

Het concert werd geopend met een zeer sfeervol en subtiel gespeeld 'Twilight'. Vooral het fluisterende trompetspel van Vloeimans droeg bij aan de intensiteit van dit nummer. Het merendeel van de gespeelde composities was van de hand van Ataman. Zo ook de bewerking van een uit de zestiende eeuw stammend Turks volksliedje. Pianist Jeroen van Vliet preludeerde daarin zeer bekwaam, waarna Vloeimans en Ataman in een heftige collectieve improvisatie de eeuwenoude original hedendaags impro-jazzy beëindigden.

Onur Ataman is er in zijn ensemble (met naast Van Vliet ook bassist Hendrik van Attenhoven en drummer David Barker) in geslaagd de Turkse toonladders met de open en vrije jazzimprovisaties van de moderne freebop te integreren. Met als gast de als altijd weer uitmuntende Eric Vloeimans zou het goed zijn als Ataman dit optreden op andere belangrijke jazzpodia kan voortzetten.

Klik
hier voor Govert Driessens fotoverslag van dit concert.

(Jacques Los, 10.4.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.