Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Toots is back in town!
Openingsavond jubileummaand Porgy en Bess, met onder anderen Toots Thielemans, Kenny Werner, Jazz Orchestra Of The Concertgebouw met gastsolist Greetje Kauffeld, Bart Chabot & Jules Deelder, donderdag 5 april 2007, Scheldetheater, Terneuzen

Met een speciaal programma werd in het Scheldetheater in Terneuzen het startschot gegeven van de jubileummaand ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van jazzclub Porgy en Bess. Na een stijlvolle opening was alle aandacht gevestigd op één van de allergrootsten in de jazzmuziek: Toots Thielemans. Het was voor Toots het eerste concert in Nederland nadat hij het op doktersadvies een poosje rustiger aan moest doen. Eind april hoopt Thielemans zijn 85ste verjaardag te vieren. Nadat hij samen met zijn lievelingspianist Kenny Werner is opgekomen, neemt hij plaats op de vertrouwde barkruk. Hij oogt brozer en enigszins vermagerd. Het bespelen van zijn mondharmonica gebeurt echter met een natural flow en heeft niet aan power en zeggingskracht ingeboet.

De dag begint voor Toots met links van hem zijn 'lady' en aan de rechterkant zijn telefoon, I-Pod en mondharmonica, zo vertrouwt hij het publiek toe. Om half acht zijn yoghurt en zeven minuten later begint hij te oefenen op zijn instrument. Met Kenny Werner speelt hij al meer dan tien jaar regelmatig samen. Ook vanavond klikt de samenwerking. Er zijn veel magische 'genietmomenten' te vinden. Werner, die beurtelings op piano en op keyboard (met veel strijkers) speelt, brengt samen met Toots nummers van hun cd ten gehore, met onder meer een Sinatra-medley en een medley van Michel Legrand. Ook het Chaplin-nummer 'Smile' ontbreekt niet. Het prachtige concert wordt afgesloten met de klassieker 'What A Wonderful World'. Daags na het concert werd mij bevestigd dat Toots zijn zelfvertrouwen nu helemaal teruggevonden heeft en dat er volgende grotere concerten worden gepland (North Sea Jazz Festival en Jazz Middelheim). Toots is back in town!

De feestelijke avond wordt na een literair intermezzo van Jules Deelder en Bart Chabot vervolgd door het Jazz Orchestra Of The Concertgebouw. Het orkest brengt met Greetje Kauffeld - die in januari van dit jaar haar 50-jarig artiestenjubileum vierde - een aantal standards ten gehore. Aansluitend wordt postuum een ode gebracht aan de oprichter van Porgy en Bess. Maikel Harte en Laurens Joensen brengen de meezinger 'Be The Neehur!' en dwingen de zaal tot meezingen. En daarna kan het feest echt beginnen. Ger 'Sax' van Voorden speelt op de afterparty en Jules Deelder draait uit zijn platencollectie tot in de late uurtjes.

Klik
hier voor een fotoverslag van deze muzikale avond.

(Eddy Westveer, 16.4.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.