Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Maarten van der Grinten/Benjamin Herman Quartet - 'A Curse And A Sigh' (Blue Jack Jazz, 2007)
Opname: 2005

Een nummer met de titel 'Maximum Bereikt (Betaal Anders)' moet voor niet-Nederlandstaligen een mysterie zijn. Wij zien het met een glimlach van herkenning; velen van ons hebben wel eens (vast met enige wanhoop) die tekst op de display van een pinapparaat zien verschijnen. Het is een compositie van gitarist Maarten van der Grinten, een van negen stukken van zijn hand die op het programma stonden van het liveoptreden van het Maarten van der Grinten/Benjamin Herman Quartet in het Haagse theater Pepijn in november 2005. De andere acht titels ogen wat internationaler, al moet je wel een liefhebber zijn van de Lucky Luke-strip om de titel 'Rataplan' te kunnen plaatsen. Bovendien lijkt de titelsong 'A Curse And A Sigh' wel Engels, maar bij de letterlijke vertaling - 'Een vloek en een zucht' - hebben Engelstaligen vast niet dezelfde associatie als wij.

Altist Benjamin Herman leverde trouwens ook twee stukken voor deze sessie, zodat we vijf kwartier kunnen genieten van elf originals gespeeld door vier originals. Nou ja, het idioom waarin wordt gespeeld is niet bepaald nieuw: het hoofdingrediënt is pittige mainstreamjazz met een fikse bebopsaus. Dat is deze heren wel toevertrouwd; Herman is een erkende alleskunner met een sterke hang naar bop, Van der Grinten soleert virtuoos maar vooral effectief, Machtel en Zomer leggen een betrouwbare basis.

Een van de sterkste stukken, althans naar mijn smaak, is de ballad 'Briefing Of Two Souls', waarin vooral Herman hoog reikt in emotionele expressie. Subtiel is ook zijn spel in 'El Pueblo' in beguine-ritme. Grappig is het springerige thema van 'Maximum Bereikt', met een tricky maatsoortwisseling. Geraffineerde ritmiek zit ook in het ietwat funky 'The Johnnies'. Van der Grinten preludeert elegant in het mooie slotnummer, de ballad 'O Dia Colhido'.

Na de drie eerdere albums van de Van der Grinten/Herman-combinatie ('Between A Dog And A Lappost' uit 1992, 'Psychodixie For C Melody Saxophone' uit 1994 en 'Lost Languages' uit 1998) werd het wel weer tijd voor een nieuw album.

Deze recensie was eerder te lezen in HVT Magazine.

(Anoniem, 4.4.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.