Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Inspirerende muzikale wereldreis
Eric van der Westen's Quadrant Extended, maandag 9 april 2007, Bimhuis, Amsterdam

Eric van der Westen - contrabas en basgitaar / Aron Raams - gitaar / Jeroen van Vliet - piano en keyboards / Thorston Grau - drums / Benjamin Herman - altsaxofoon / Mete Erker - tenor- en sopraansaxofoon / Angelo Verploegen - trompet en bugel / Monica Akihari en Kristina Fuchs - zang / Hans Timmermans - elektronica en computer.

De gevarieerde programmering van het Bimhuis liet voor deze gelegenheid de ruimte aan het 11 musici tellende ensemble Quadrant Extended. De contrabas en basgitaar spelende leider Eric van der Westen is een bekende musicus in de Nederlandse jazzscene. Hij maakte jarenlang deel uit van het Paul van Kemenade Kwintet en is nu vooral actief met allerlei projecten binnen het jazz- en wereldmuziekgebeuren, zoals E-Quad en deze avond dus zijn vaste groep Quadrant, dat voor het project 'The World Over' uitgebreid werd: 'Extended' dus.

Het matig opgekomen publiek, het Bimhuis was net half gevuld, ging er maar eens goed voor zitten, want Van der Westens composities zijn vaak behoorlijk meeslepend, met veel muzikaal vuurwerk. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Charles Mingus een van zijn belangrijkste inspiratoren is geweest.

Twee en een half jaar heeft de bassist gewerkt aan de totstandkoming van zijn tweedelige suite, dat speciaal door Eric voor deze bezetting werd geschreven en ook als cd-presentatie (dubbelalbum) werd aangekondigd. Dit album werd eerder dit jaar opgenomen in de Tafelberg Studio te Tilburg. Speciaal voor deze uitvoering werd de groep uitgebreid met twee zangeressen, een van origine bluesgitarist, drie uitmuntende jazzblazers en een specialist uit de computergestuurde muziek.

'The World Over' bestaat zoals gezegd uit twee gedeelten: het eerste deel uit 11 stukken en het tweede uit 6 stukken. Er werd afwisselend ingetogen en uitbundig gemusiceerd en de toehoorders werden regelmatig overspoeld met oorverdovend geluid. De versterking van het drumstel van Thorston Grau bleek volkomen overbodig en kwam zelfs hinderlijk en verstorend over. Jammer, want hierdoor werden de andere musici regelmatig volkomen weggedrukt. Gelukkig is op het dubbelalbum hiervan geen sprake. Beide zangeressen gaven een bijzondere touch aan het geheel. Hans Timmermans, de 'computermusicus', voegde maar weinig toe. Sterker nog: hij leidde met zijn elektronische trucs regelmatig de aandacht af.

'The World Over' is een jazz-geƶrienteerd stuk, met prachtige solistische passages, waarin vooral de blazers konden excelleren en waarbij het groepsgeluid regelmatig fraai tot zijn recht kwam. De suite is knap qua opbouw en contrastvorming, doordat er invloeden uit wereldmuziek in verwerkt zijn, vandaar ook de toepasselijke titel. Alle complimenten voor dit zeer geslaagde project van Eric van der Westen, die zichzelf - enkele kleine aanwijzingen daargelaten - op het podium verrassend bescheiden opstelde.

Klik hier voor Hans Speekenbrinks fotoverslag van dit concert.

(Rolf Polak, 22.4.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.