Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Eric Legnini redt tam concert
Bunky Green & Eric Legnini Trio, donderdag 22 maart 2007, Bimhuis, Amsterdam

Bij het horen van de naam van Bunky Green zal er bij menig rechtgeaard jazzliefhebber geen belletje gaan rinkelen. Bunky is zogezegd alleen een naam voor de insiders, de diehard jazzkenners. Zijn optreden in het Bimhuis zal zijn naamsbekendheid echter niet hebben vergroot.

Altsaxofonist Bunky Green, die in de zestiger jaren met Charles Mingus, Louie Bellson, Andrew Hill en Yusef Lateef speelde, heeft vanaf 1972 uitsluitend lesgegeven. Eén van zijn beroemde leerlingen is Steve Coleman. Greens discografie is daarom zeer beperkt. Zijn meest recente cd's zijn 'Healing The Pain' (1989) en 'Another Place' (2006). Daarop is te horen dat hij over een meer dan behoorlijke techniek en een fraaie toonvorming beschikt. Het is niet verwonderlijk dat zijn laatstgenoemde cd in het Amerikaanse tijdschrift Down Beat de zeldzame vijfsterren-waardering kreeg.

Tijdens het concert in het Bimhuis bleef van zijn sublieme spel op de cd weinig over. Natuurlijk, iets van de techniek was nog te horen, maar al met al werden de improvisatielijnen nogal raffelig uitgevoerd. Ook de toonvorming was mager en mat. Het kan maar zo zijn dat hij last had van een jetlag, of van het feit dat zijn vrouw niet mee kon komen met deze tournee, zoals hij zelf zei. De Belgische pianist Eric Legnini liet wel een verpletterende indruk achter. Hij is niet voor niets in 1998 door de Belgische jazzcritici tot beste Belgische pianist verkozen. Zijn virtuoze techniek en muzikale intensiteit zorgden voor de hoogtepunten van deze avond. Het is dan niet verwonderlijk dat hij met groten als Joe Lovano, Stefano DiBattista, Philip Catherine, John Ruocco en Flavio Boltro speelde en toerde.

Ook drummer Franck Agulhorn en bassist Mathias Allmane zijn door de wol geverfde muzikanten, die hun sporen hebben verdiend middels samenwerking met prominente musici, zowel binnen als buiten Europa. Desondanks viel het drummen van Agulhorn niet erg mee. Hij swingde niet lekker en sloeg met talloze overbodige accenten de zaak behoorlijk dicht. Allmane had daar zichtbaar moeite mee en kwam alleen tot zijn recht bij totaal onbegeleide bassolo's.

Voor de aldus enigszins teleurgestelde altsaxofoonliefhebbers rest slechts het aanschaffen van de door Down Beat aangeprezen cd 'Another Place' op het Franse Label Blue.

Klik
hier voor Govert Driessens fotoverslag van dit concert.

(Jacques Los, 2.4.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.