Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Carlama Orkestar – 'Barabe!' (LopLop, 2006)

Het Carlama Orkestar is een blaasorkest dat jazzsolo's combineert met percussieve Balkanklanken. Het orkest bestaat uit Akos Laki (sopraan- en tenorsax), Steven Kamperman (altsax), Stanislav Mitrovic (alt- en tenorsax, zang), Henk Spies (bassax), Sebastian Demydczuk (drums, percussie) en Behsat Üvez (percussie). Gelet op de instrumentatie zou je kunnen zeggen dat het ensemble een combinatie is van Fanfare Ciocarlia en het World Saxophone Quartet. En daarmee is niets teveel gezegd.

De Balkanmelodieën worden collectief strak en enthousiast geblazen, terwijl de beide percussionisten plus de swingende bassaxpartijen zorgen voor opzwepende ritmes. De solo's van al de saxofonisten zijn uitstekend en passend in de context van de vrolijke Balkanmuziek. Behalve de swingende dansbare nummers worden in 'Rumenska Pesna' de lyrische en vooral weemoedige elementen van deze muziek subliem vertolkt.
In het vurige 'Skopsko Oro' gaan de altsaxofonisten Steven Kamperman en Stanislav Mitrovic tekeer als in een vroegere 'Jazz At The Philharmonic'-saxofoonbattle.

Al de gespeelde composities zijn traditionals, met uitzondering van het door Steven Kamperman gecomponeerde 'Ruchenitsa', dat dan ook het meest jazzy nummer is. In 'Cupino Kolo' wordt op een verfrissende, humoristische wijze de band gepresenteerd en het slotnummer 'Nejatov Cocek' is een remix met een groovy discobeat.

Om kort te gaan: Carlama Orkestar staat borg voor opzwepende, dansbare muziek en energieke moderne saxsolo's. Op hun
website kun je onder het kopje 'The Music' een impressie krijgen van dit orkest.

(Jacques Los, 3.4.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.