Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Tom Arthurs - 'Squash Recipe' (Babel, 2006)

Dit is opnieuw een prachtig album van de Britse trompetspeler Tom Arthurs, of eerder van het trio met Bruce McKinnon op piano en Joe Sorbara op percussie. De muziek op 'Squash Recipe' is een verrukkelijk avontuur in de moderne jazz of in muziek op zich.

Soms dansend, zoals in 'Overwrought', met prachtig samenspel. Soms donker, zoals in 'Touched', met contemplatieve piano en gedempte trompet. Soms speels, zoals in 'The Floorboard Variations'. Soms breekbaar, zoals in 'Banffalo', een zeer abstracte improvisatie. Soms melodieus, zoals in 'Refractal', een prachtig minimalistisch repetitief stuk. Soms intens, zoals in 'P2C2E', met vreemde ritmeveranderingen. Maar op alle stukken is de muzikale kracht van het trio uitstekend, nieuwe klanken ter plekke creërend, nieuwe klankcombinaties uitproberend, maar gestructureerd, met een duidelijk gemeenschappelijk eindpunt.

En dat is waarschijnlijk één van de grote verdiensten van dit album: ondanks het zeer brede muzikale palet brengt het trio een album met een zeer coherente visie en een sterke interne eenheid. Dit is muziek om vaak te beluisteren. Telkens vind je nieuwe nuances, kleine subtiliteiten... kortom: prachtig.

(Stef Gijssels, 30.3.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.