Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Jubilerende Greetje Kauffeld imponeert
Jazz Impuls Dubbelconcert met Greetje Kauffeld en Dig d'Diz, zaterdag 24 februari, Hanzehof, Zutphen. Herhalingen: Helmond 10/3, Zwolle 1/4, Spijkenisse 5/4, Purmerend 6/4.

Een jazz-zangeres met een trio (piano, bas, drums): dat is nogal een standaardsituatie. Zo begon het ook bij dit concert, met de jubilerende Greetje Kauffeld, pianist Rob van Kreveld (invaller voor de zieke Cees Slinger), bassist Jan Voogd en drummer Joost van Schaik. Aardig, maar nog niet spannend.

Een stuk spannender werd het toen gitarist Maarten van der Grinten zich op het podium meldde, en Kauffeld met alleen gitaar een indrukwekkende versie van 'Alfie' zong – aan de manier waarop ze een ballad zingt kun je pas echt horen hoe goed een jazzzangeres is. Greetje Kauffeld, vijftig jaar in het vak (heel jong begonnen als een soort wonderkind bij de Skymasters), is nog altijd écht goed. Geen grote stem, maar uiterst wendbaar, gecontroleerd, loepzuiver, perfecte ademtechniek, sterke dictie, jazzy timing.

Nog leuker werd het met baritonsaxofonist Jan Menu erbij. Die mocht niet alleen duetjes zingen met Kauffeld (op de rand van de kitsch), maar zette zijn instrument soms ook als een sublieme tweede stem onder die van de zangeres, met wonderschoon effect in 'Over The Rainbow'. Na een paar opgewekte swingers (feest in 'Route 66') besloot Kauffeld met een adembenemend ingetogen 'Tea For Two' met alleen piano. Klasse.

In het concertdeel voor de pauze waren Van der Grinten, Menu en Voogd met z'n drieën, als het bandje Dig d'Diz, zonder drummer dus (Dig staat voor 'drie is genoeg', en Diz voor 'drummer is ziek' – zo begon het ooit). Een ongebruikelijke bezetting, maar wel een interessant jazzavontuur, met vooral Van der Grinten tegendraads solerend en begeleidend. Het trio put zijn repertoire uit alle hoeken van de muziek: uit de bop (Denzil Best, Thelonious Monk), uit de standards (Harold Arlen), uit de bossa nova (Carrol Antonio Jobim), zelfs uit klassiek (Gustvav Mahler). Eigenwijze muziek, met overtuiging en laconieke humor gepresenteerd.

Deze recensie was eerder te lezen in dagblad De Stentor.

(Anoniem, 7.3.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.