Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Geslaagd eerbetoon aan Wes Montgomery door Pat Martino
zondag 11 maart 2007, Bimhuis, Amsterdam

Toch wel een bizar verhaal dat gitarist Pat Martino, ten gevolge van een hersenbloeding, in 1980 zijn geheugen compleet kwijt bleek te zijn en niet meer wist hoe te spelen. Hij moest daardoor weer helemaal opnieuw leren gitaar spelen en dat deed hij door naar oude opnames van zichzelf te luisteren.

Naar aanleiding van zijn laatste cd voor Blue Note, 'A Tribute To Wes Montgomery', uit 2006, trad het Pat Martino Quartet aan in een volledig gevuld Bimhuis, met pianist Rick Germanson, contrabassist Craig Thomas en drummer Vic Stevens; de samenstelling van het kwartet waarmee Pat Martino de laatste tijd steeds optreedt.

Men opende met het aansprekende 'Four On Six', met vloeiende, warm klinkende en snelle gitaarlijnen. Het baswerk van Craig Thomas, die het hele concert zittend zijn contrabas bespeelde, kwam niet echt overtuigend over. Zijn spel was wel behendig ondersteunend, maar de versterking van zijn bas was duidelijk onder de maat. De overige musici van het kwartet speelden virtuoos.

Pat Martino speelde met flitsende loopjes en vingervlugge dubbelklanken, en wist ook de zangerige manier van spelen van Wes Montgomery het gehele concert goed vast te houden. Martino beheerst alle registers van zijn instrument, swingt enorm en oogste daarmee steeds enthousiast applaus. Rick Germanson betoonde zich een solide partner van Martino, met frisse ideeën en pianospel dat in eerste instantie aan Sonny Clark deed denken. Maar er waren ook invloeden van Billy Taylor en zelfs Bobby Timmons te ontdekken. Vermeldenswaard ook het eigenzinnige drumwerk van Vic Stevens, die met solide drumwerk het concert voorzag van stimulerende beats en van tijd tot tijd de zaak flink oppepte.

Het concert verliep foutloos, maar was nagenoeg een kopie van het spel van Wes Montgomery. Slechts twee Miles Davis' composities, Bill Evans' 'Blue In Green' en Sonny Rollins' 'Oleo' werden door het kwartet op een eigen wijze ingevuld. Aan het einde van dit geslaagde, maar wel enigzins steriele optreden, werd een toegift gegeven in duobezetting door Martino en Germanson. Pat Martino was zichtbaar verbaasd over de grote opkomst en het enthousiaste publiek, en beloofde de volgende keer een wat langer concert te geven.

(Rolf Polak, 19.3.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.