Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Full Fathom Five overtuigt maar half
maandag 26 februari, Jazzpower, Wilhelmina, Eindhoven

Het klonk veelbelovend, een jazz-georiënteerde groep die in de absurdistische teksten van Boris Vian gedoken was om er muziek op te maken. In werkelijkheid pakte het optreden van Full Fathom Five maandag in het Eindhovense café Wilhelmina toch een stuk minder spannend uit. In te weinig stukken wist het vijftal een sfeer op te roepen die recht deed aan het werk van de Franse schrijver.

Het probleem zat vooral in zangeres Sylvia de Hartog. Terwijl haar vier collega's geregeld het vuur in de muziek - meest composities van saxofonist Tobias Klein - hoger op wilden stoken, bleef zij met haar zang en declamatie erg op de vlakte. Zo beschreef een van de stukken een lezing van de filosoof Jean-Paul Sartre, die volkomen uit de hand loopt. Tot slot stort het dak van de zaal in boven de hoofden van de verdwaasde fans. Gitarist Raphael Vanoli en Klein gaven dit verslag een dromerig-spannende omlijsting van lang aangehouden tonen, waar bassist Mark Haanstra donker zoemende tonen onderdoor liet glijden. Die spanning werd grotendeels teniet gedaan door de kleurloze voordracht van De Hartog.

Op momenten waarop je verwachtte dat de groep zou losbarsten in energieke meeslepende erupties, gingen ze maar heel zelden tot het uiterste. Dat was des te opvallender omdat ze het wel in zich hadden, gezien de inzet waar ze mee speelden en het feit dat ze vaak dicht tegen de rock aanleunden. Niet dat hun optreden in zijn totaliteit teleurstelde. Klein en Vanoli speelden hun duetten op het scherp van de snede uit, Haanstra zorgde voor een warme wiegend swingende ondergrond, en drummer Uli Genenger zweepte de groep vaak op tot grote hoogten. Maar de vlakke zang haalde de zeggingskracht onverbiddelijk onderuit.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Cees van de Ven.

(René van Peer, 9.3.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.