Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Frank van Bommel, een authentiek pianist
maandag 5 maart 2007, Jazzpower, Wilhelmina, Eindhoven

Café Wilhelmina was verre van gevuld. Ten onrechte, want Jazzpower had weer eens een voortreffelijke kwartet op het podium. Frank van Bommel (piano en nagenoeg alle composities), Michael Moore (altsax en klarinet), Arjen Gorter (bas) en Martin van Duynhoven (drums): een betere garantie voor een boeiend concert is nauwelijks denkbaar en er werd dan ook uitermate vrijzinnig gemusiceerd. Dat is deze heren wel toevertrouwd. Het eerste stuk was een vrije impro, waarbij Van Bommel zich bediende van een kleine xylofoon, die hij simultaan bespeelde met de vleugel in unisono riffs of onderscheidenlijk.

In 'Ornithogale' liet het kwartet horen in staat te zijn tot onbedaarlijk swingen, met een Van Duijnhoven die de zaak aardig opjuinde. Er wordt wel eens gewezen op inspirerende pianisten die Frank van Bommel in zijn spel incorporeert, maar het meest in het oor springend was toch het feit dat hij een volstrekte eigenheid heeft. Hij is een non-conformist, die terecht speelt en componeert vanuit een persoonlijke creativiteit. Daarvan waren de titelloze improvisatiesolo's in het programma het beste bewijs, met fraaie harmonisatie en verrassend spitsvondige akkoordkeuzes.

Michael Moore op klarinet was smaakmakend en warmbloedig in 'Joy’s Awakening' en het intiem uitgevoerde 'Minette', waarbij pijnlijk aan het licht kwam dat er voor de pianostemmer werk aan de winkel is. De Van Bommel-originals blijven hangen, zoals 'Live’s Party' en het weerbarstige 'Strotting And Striding', met een sterke bassolo van Arjen Gorter (hij excelleerde in 'Thelonk'), slechts onderlijnd door de cimbalen en pittige drums van Van Duijnhoven, die vanavond weer garant stond voor attent spel.

Niet één concert van dit kwartet zal gelijk zijn, omdat het woord routine bij hen niet bekend is. Er is immers geen muziekvorm die zoveel instant originaliteit en uniciteit biedt dan een goed jazzconcert.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert.

(Cees van de Ven, 16.3.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.