Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Een strakke leiding met grote oren voor detail
Eric Ineke's JazzXpress, vrijdag 16 maart 2007, De Tobbe, Voorburg

De gezellige foyer was goed gevuld. Uiteraard met de vele ouderen die hier zo'n beetje de vaste clientèle uitmaken, maar tot mijn genoegen ook met enkele jongeren en zelfs twee tieners. Hier wordt opgevoed!

Het ensemble, bestaande uit Eric Ineke (drums), Rik Mol (trompet en flugelhorn), Sjoerd Dijkhuizen (tenorsax), Rob van Bavel (piano) en Marius Beets (bas), zette er direct al de vaart in met Chick Corea's 'Leitha'. De toon werd gezet met twee lange solo's, eerst van Sjoerd Dijkhuizen en daarna van Rik Mol.

Dat de zaal- en stagemonitorversterker (een vriendelijke, doch wat nerveus rondstekkerende heer) er wat moeite mee had, gezien een moment van luidruchtig rondzingen en enkele aanwijzingen van de musici, mocht de pret niet drukken. Althans voor de meeste toehoorders. Blijkbaar ook niet voor de muzikanten, die zich kranig weerden. Dat de specifieke nuances van de tenor en de trompet door de zaalversterking totaal verloren gingen, werd door het publiek blijkbaar niet als hinderlijk ervaren.

Na eerdergenoemde soli van Dijkhuizen en Mol begint Rob van Bavel aan een rustige solo die gaandeweg stevig in kracht toeneemt. Het trio (piano, bas, slagwerk) speelt alsof ze nooit anders hebben gedaan. Dit is geen pianosolo meer, maar een compleet concert. Marius Beets componeerde na een bezoek aan Nieuw-Zeeland 'Oatiroa', dat als tweede gespeeld werd. Een mooi en goed doordacht klassiek jazznummer, waarin Marius zijn eerste solo van de avond had. Tot ons genoegen was dat niet zijn laatste. Rik Mol hanteerde in dit nummer de flugelhorn, waarop hij met Sjoerd Dijkhuizen een prachtig unisono ten gehore bracht.

Door het hele concert heen spreekt een sterke leiding van de groep, die soms wat aan de Jazz Messengers doet denken. Ik zal niet alle stukken opsommen die gespeeld zijn, maar naast bestaand werk van onder andere Wayne Shorter werd vrij veel eigen werk gespeeld. Bij de aankondiging van Mols 'Miss Incognita' werd zijn laatste cd nog even gememoreerd.

In een nieuw stuk van Beets legt hij enkele prachtige verbindingen, die ons er nog weer eens op wijzen dat wij hier zeker niet met de eerste de beste te maken hebben. Door een goede drive en een prachtige ensemblesound wordt het publiek steeds geestdriftiger en lijken de heren musici het ook in toenemende mate naar hun zin te hebben.

De soli worden door Eric Ineke begeleid met een enorm oor voor ieder detail, dat door zijn slagwerk een extra dimensie krijgt. Onder zijn strakke leiding lijkt elke noot uitgeschreven. De sfeer, die toch al niet te wensen over liet, wordt met elke maat beter en na Beets' 'Boppa' gaan we blijmoedig de pauze in. De rest van het concert heb ik helaas moeten missen, want het stukje moet geschreven worden en nieuwe uitdagingen wachten.

Klik
hier voor Geneviève Ruocco's fotoverslag van dit concert.

(Marius van Kuyk, 22.3.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.